Årsarbetet, och vad som kommer efter.

25 jan

Publicerad 2011-01-25 19:28:04 i Funderingar,

just nu känner jag mig lite förvirrad.
Snärten tappa en sko och halkar därför väldigt mycket, så jag tänkte; varför inte passa att prova han lite i repgrimman en stund?
Ridbanan var dock inte skottad men jag körde på ändå. Jag började med att han skulle följa mig på båda sidor, vars jag än vände. Han var lite okoncentrerad början men blev lite bättre efter som. Sen så prova jag att han skulle stanna när jag stannade utan att dra i grimskaftet eller så. Han skulle även stanna så att jag stod i linje med hans framben. Det blev även det lite bättre efter som.
Sedan så provade jag att försöka backa han, han kan inte det men det gick väl bra ändå tycker jag.
Efter ett tag tänkte jag kolla om Snärten vill flytta sin bakdel för min skull. Han gjorde det men jag gjorde fel tydligen, eller jag vet inte. Det blev helt konstigt. Jag trodde jag gjorde rätt när jag liksom svingade repet mot hans rumpa för att skapa ett tryck så han skulle flytta på rumpan, men ville han bitas!? Vafan?
Jag var jätteförvirrad, varflr gjorde han så? ne, jag blev väldigt förvirrad för jag kunde inte riktigt hitta ett svar...



va bits du för tjockis?
Peace Sofia

Hästens zoner

Publicerad 2011-01-23 20:24:28 i Allmänt,


Denna fina häst har fått målat på sig hästens zoner som jag nämnde i inlägget innan. Hittade en blogg där det var en tjej som håller själv på med NH och hon hade skrivit ett inlägg som jag tyckte var så himla tydligt och bra så jag tjuvade bilden av henne och inspirerades av hennes text.





Hästens kropp kan delas in i något som kallas för zoner. Att veta om dessa zoner kan hjälpa en mycket i ens träning och umgänget med hästen,även något som Yvonne nämnde igår. Jag tycker alla ska lära sig dessa zoner utantill!

Zon 1: En känslig zon. Tryck här driver hästen bakåt, stannar den eller får den att vrida på huvudet.
Zon 2: Driver hästens framdel åt sidan.
Zon 3: Driver hästen åt sidan och framåt.
Zon 4: Driver hästens bakdel åt sidan och driver hästen framåt.
Zon 5: Driver hästen framåt.

Det finns en zon på hästens kropp som inte är nämnd, och detta är vad som brukar kallas "ingemansland". Här lägger man inget tryck då det är den känsligaste delen och det enbart blir obehag för hästen att "greja" här. Man kan tänka på att inte heller klappa för mycket här om man inte känner hästen, vilket är för att visa respekt.

Använder man sig av dessa zoner i träningen blir den mer lättförståelig för både dig och din häst. Du kan dock givetvis lära hästen att flytta sig annat än bara åt det håll zonen driver dem, till exempel att rygga när man står vid zon fem eller flytta sig åt sidan när man står framför.



22-23 jan

Publicerad 2011-01-23 18:11:23 i NH-dag,

Åh vilken underbar helg det har varit. Det är bara så skönt att ha börjat med det här nu. JA!

Så igår, alltså Lördag, tog jag och pappa och lastade Snärten och begav oss mot Hössjö, Sörgården.
Snärten har blivit lasttränad tidigare och han är ju väldigt hanterligt i just det momentet så jag kände att detta kanske inte blir helt hopplöst ändå, han kan ju lära sig om man bara kollar på lastningsmomentet!
Så vi anlände då till min handledares mysiga gård.
Vi började att prata lite i stallet vad som skulle göras idag och så. Idag skulle vi då prova på rundcorallen. En rundcorall är en rund hage med höga staket men man har aldrig rundcorallen till rasthage utan den är för arbete, som en ridbana fast man rider inte i rundcorallen utan har hästen lös.

Vad gör man då i rundcorallen och vad får man ut av det?
Hästen ska vara helt naken, ingen grimma, ingenting. Det är för att ska bli så naturligt som möjligt för hästen.

Sedan så står man själv i mitten, det beror helt klart på vad man gör för något men man utgår från mitten för där ser man ju bäst och man kan följa hästen och nå fram till den på allra bästa sätt. Man har själv bara ett rep-grimskaft för då får man en åtta meter lång arm till godo, sedan när hästen och man själv kan det hela med rundcorallen så behöver man knappt använda repet. Det är även där väldigt olika från häst till häst hur mycket man behöver använda det. En del hästar lyssnar på minsta lilla rörelse medan andra måste man vara otroligt tydligt.
 
Det man jobbar i rundcorallen är olika men det har ett NH-syfte, men allt är mycket friare. Hästen blir mer "ärlig" i en rundcorall än om man jobbar den i repgrimma. Som exempel är tex när man vill att hästen ska flytta på bakdelen så om man lägger tryck på rumpan så kan hästen välja att ignorera trycket, flytta bakdelen så mycket som man vill, eller flytta men sen springa iväg. Har man en repgrimma i det läget kan man ju stoppa hästen rörelse ifrån en men om man har den i rundcorallen kommer den undan och där ska man vara snabb att göra det obekvämt för hästen(aldrig slå men kanske mana den att springa så det blir jobbigt för den, gör den fel så straffar man den med att göra det jobbigt för hästen), för att sedan göra om övningen, få hästen tills sig, eller i Snärtens fall kommer man till han, för att sedan göra om trycket och se om hästen nu lyssnar bättre.
 Men som sagt, man kan jobba med mycket olika saker i rundcorallen men det grundläggande som jag uppfattade det, var att hästen ska vara lugn och trygg, hästen ska lyssna på dig som människa, du ska vara hästens ledare (häst=flockdjur) och när du är det kan du be dom om de allra flesta naturliga grejer som att hästen ska följa dig, flytta för dina tryck.

Snärten är då en häst hel från grunden. Han har aldrig provat på det förut och ej heller jag! Så vi fick starta från noll. Yvonne, min handledare, började såklart att jobba med honom eftersom hon kan det utan och innan.
Det hon sa till mig var att jag skulle notera Snärtens kroppspråk och handlingar. Jag skulle tänka som en häst. För det man gör i rundcorallen är ju att vara "häst" och vara ledaren för hästen och agera med rätt kroppspråk!
Så från början sprang Snärten bara runt runt runt runt. Det är ju ett slags flyktbeteende. Det är även en vana för honom att springa ifrån en, men det Snärten inte fattar är ju att rundcorallen är rund! Så det blir ju automatiskt då att han springer runt. En del hästar kan stå bara helt stilla,även det ett flykt beteende.
Det vi skulle träna med Snärten är att han ska självmant komma in till en. Detta kan man då göra i rundcorallen. Han ska först då bli lugn, han springer ju runt och kollar på annat, är misstänksam mot människan i mitten osv. En viktig grej också är det att under hela tiden Yvonne jobbade men Snärten så sprang han i höger varv, varför det?
Jo! Hästen har ett "tränat" öga, ett "vant" öga. Ett öga som dom observerar med och har lättare att bearbeta med. Snärtens starka öga är då vänster. Så när han började springa runt sprang han med vänster öga utåt för att kolla omgivningen samt spela noncholant och ge fokus ut från rundcorallen. Men där har Snärten klantat sig för att när han sedan inser att Yvonne står ju där inne också och hon har all sin fokus på honom så vill ju han byta håll så hans starka och dominanta sida har koll på henne. Men detta förbjuder Yvonne, dels för att det ska bli lite jobbigare för han så han ger efter fortare, men också för att hon ska visa sin ledarsida. Hon visar en stark ledarsida. Och när han vänder så kastar hon repet mot honom, framför honom så att han vänder lätt. Han försöker hela tiden under tidens gång byta varv lite då och då men fortfarande så är Yvonne lika bestämd med att han ska gå i höger varv!

Det Yvonne sedan ville ha ut av Snärten var att han skulle lägga sin fokus på henne, han springer med huvudet vänt utåt och med högt huvud när han inte har fokus, han är även mer energisk. Det hon ville var då att han skulle vara lugn, sänka huvudet, ha huvudet lite vänt mot henne, han ska se på henne och öronen riktade mot henne. Man såg att när Snärten började bli mer lugn och bekväm så riktade han först högra örat mot Yvonne sedan prövade han att sänka huvudet lite. Han sprang runt mycket men Yvonne testade hans tryckkänslighet.
Så när Yvonne la ett tryck/fokus på Snärtens främre bromsande zon (hästen har 5-7 zoner) så stannade han, försökte möjgligtvis vända om helt, men då var Yvonne snabb och fokuserade på Snärtens bakre och drivande zon så sprang han framåt igen. Så hans zoner funkade och blev bättre ju mer hon höll på.

Sedan när han blev lite tröttare så började Yvonne att försöka få in honom till sitt område där det är lugnt och mysigt och inte alls jobbigt för man får bli klappad och behöver inte springa! Det gick sådär i början med som med allt annat så blev det bättre med tiden. Jag kan säga nu att han kom aldrig själv in till en, men vi ska till Yvonne igen och nå fram till det!
Han la iallafall hans fulla fokus på henne, såg på henne och hon fick ju som ta på han och med en hand så kunde hon få honom att följa henne, men så fort hon ville att han skulle få han att flytta på bakdelen så sprang han iväg. Men allt eftersom så började han korsa benen och flytta fint.
När man springer i nästan två timmar blir man väldigt trött så det hanns inte med så mycket mer.

Sen så skulle jag få prova på att jobba i rundcorallen men jag höll på att svimma och mådde illa så det blev inget av. Men nästa gång så!!!

Jag stog och gapade mest hela tiden när jag såg hur Yvonne jobbade med Snärten utan några verktyg eller något alls, bara kroppsspråk!! Helt magiskt. Man får hästen att följa en, flytta på ens kommandon, springa när man vill, komma till en när man vill osv. Jag är bara så sjukt fascinerad. Det känns så roligt alltihopa bara!

Lite bilder från dagen:
   Såhär ser rundcorallen ut. Se hur Snärten springer och kollar på annat med huvudet högt medan Yvonne mest låter han springa, hon låter alltid hästen springa lite i början och sen försöker hon fånga deras uppmärksamhet!

 En tydlig bild som man ser på Snärtens lilla fokus mot Yvonne i mitten. Höger öra riktat inåt! Det som saknas är sänkt huvud och blicken inåt och avslappning!


Dessa bilder visar en typiskt handling av Snärten, på översta bilden ser man tydligt hur Yvonne lägger fokus och tryck på Snärtens bakdel genom att kolla på den, se även hur Snärten följer med högra örat. På undre bilden ser man då att Snärten inte riktigt ville som Yvonne och springer iväg istället för att flytta rumpan fint men fortfarande ha fokus på Yvonne som ledare.

Jag har en video som visar när Snärten har fokus på Yvonne och flyttar på bakdelen utan att springa iväg! Ska bara lista ut hur jag ska ladda upp den.. hehe


min helg har iallafall varit otrolig!
Peace Sofia

18 jan

Publicerad 2011-01-18 21:14:20 i Allmänt,

Det går lite dåligt för mig just nu. Skolan tar sjukt mycket tid och jag är helt lost och måste prioritera. Jag väljer fel såklart. Jag känner mig helt slut.

Som det ser ut nu så blir det ett besök med Snärten hos handledaren på lördag. Hon ska jobba med honom i rundcorallen, hoppas på att vädret blir bra så man kan filma och ta bilder!

peace Sofia

12 Jan

Publicerad 2011-01-12 22:02:26 i Mål,

Ännu en gullig vän som hjälper mig med Snärten har varit underbar och gjort en liten lista om hur hon uppfattar Snärten när hon handskas med han. TUSAN vad lång den är, GUD vad bra det är!
Denna tjej nämner däremot väldigt mycket ridning. Jag bad ju alla att nämna om både ridning och hantering men nu när jag fick en sån här lång lista om ridning också så började jag fundera. Jag vill nog inte bara bli bättre på att handskas och förstå hästen, jag vill bli bättre på att rida den också! Jag vet ju alla Snärtens svaga sidor inom ridningen men nu när jag fick allt bekräftat och insåg att det är kanske mer än jag själv antog så kände jag att jag vill utvecklas i ridningen också!
Så ja, även om jag sa att jag inte skulle lägga upp för stora mål så kände jag ändå att jag tänkte mer på Snärten än mig själv. Jag har alltid velat lära mig NH eftersom det är en så himla bra arbetsform med hästen, jag känner ju att med lite NH i bakfickan så kommer jag kunna handskas med mycket fler hästar mycket bättre sen i framtiden. Så självklart är det ju för mig själv men hela tiden när jag tänker på Årsarbetet så tänker jag hur komemr Snärten utvecklas? Kommer jag kunna gå ut och gå med han lös? Kommer han gå genom eld och vatten för min skull? osv osv... Det låter lite flummit kanske men jag drömmer bort om hur jag ska typ leva i celibat med min häst och vi ska bli ännu mer harmoniska än den mannen på youtube-klippet jag la upp för ett tag sen. Det är väldigt overkligt men mina dagdrömmar gör att jag tappar verklighetsuppfattningen lite grann och spårar iväg med mina tankar.

Så jag tänkte såhär; för att göra årsarbetet mer för mig, så att det känns mer som att det är för mig så ska jag utveckla min ridning. Det kommer ju självklart bli mestadels med Snärten men jag tänkte mer då jag rider på Hippologum på ridskolan där. Dom har ju stora hästar som alla är olika, vilket jag gör att jag få nya utmaningar varje gång!

Nog om det. Såhär skrev flickan jag nämnde tidigare i inlägget, den tjocka texten är mina tankar om hennes åsikter:

- Han är svag i galoppen, speciellt höger, och kan inte samla sig och orka arbeta i form i den. Han går även helt utåtställd åt högervarvet och om man kräver att han ska gå inåtställd bryter han av i slängtrav.
Detta är ett problem jag egentligen borde arbeta med mycket mer, och mer kommer det bli! Han har gått på travet tidigare och då är det vanligt att ha en svagare sida. Snärtens är då tydligt höger. Han var inte mycket riden när vi fick han och då är det som jag och mamma som lärt han det han kan, och eftersom jag inte är någon elit-ryttare har jag som inte orkat ta tag i det eftersom jag känner att jag kommer ingenstans med det!

- Han är LAT i huvudet! Gör allt för att slippa jobba! Tycker inte om när man kräver saker av honom!
Tro mig jag vet! Han är expert på att göra annat istället för att jobba!

- Han tycker inte om när man rider med korta tyglar (kräver något av honom!) utan då slänger han med huvudet, brukar dock ge med sig om man inte lättar något utan han får följa våran hand.
Detta är då väldigt vanligt, jag vet inte om det finns nåt speciellt sätt att träna bort det men som sagt så är det bara att hålla stadigt i tygeln tills han ger sig så brukar han sluta.

- Han har svårt att gå rakt. Går på tre spår i volter osv. Även svår att rakställa, vill alltid ha rumpan lite inåt.
Detta är något som märks väldigt tydligt när han inte blivit riden på ett tag och är väldigt pigg. Vet inte själv hur man kan träna bort det men ska kolla med lite duktiga personer om vad dom har för tips och råd!

- Han har problem att gå på vänster sida om människan som leder. Vill ALLTID gå på höger, även om man i princip tvingar honom att gå på vänster (har blivit lite bättre)
Alltså det här vet jag inte riktigt varför, man lär sig ju på tex ridskolan att man ska göra allt på höger sida, leda,tränsa,sadla osv. Det blir även lättare att handskas med en ny häst om alla går efter det att man ska göra allt på höger sida. Hästar är vanedjur och om en person helt plötsligt gör allt på vänster sida blir hästen väldigt förvirrad! Men det är alltid något att träna på, han ska ju respketera och vara uppmärksam på en vilken sida eller vilket håll på hästen man än befinner sig!

- Han är stel och vill inte böja igenom ordentligt, han fuskar lite och går halvböjd utan att jobba ordentligt, bakbenen fer iväg åt vilket håll som helst, myycket att rida ihop!
Det kommer bli mycket dressyr nu för Snärtens del. Mycket volter och böjande övningar. Han ska bli mjuk som en deg!

- Han har lite bråttom in och ut genom dörren, tycker det är lite läskigt. Har även lite bråttom in i boxdörren och vill "springa" in vilket kan leda till att han tränger en mot kanten på dörren.
Detta nämns av allt och alla, till och med tomtarna på loftet! Han gillar helt enkelt inte trånga utrymmen. Tur då att detta ligger på min lista med bestämda och klara Mål under det här året. Bort med läskigheterna!

- I hanteringen tycker jag han är snäll! Lite svårfångad i hagen, vill gärna springa ifrån den som ska hämta om han inte vill in själv (t. ex. på kvällen)
Snärten är ju otroligt mysig att ha å göra med. Men det hära "hagproblemet" får en att bli galen ibland. Förhoppningsvis så tar jag Snärten till min handledare snart och så ska hon visa och arbeta med honom i den nämnda rundcorallen. Men som sagt, mer om det sen när jag själv vet mer. Det enda jag vet är att det kan hjälpa för såna här problem.

- När han känner att han inte vill mer eller att man kräver för mkt av honom (kräver något alls) protesterar han genom att bocka, även om man korrigerar honom med spö så far rumpan upp, han är inte spörädd, bara kaxig mot det.
Lata Snärten har ju lite dumheter för sig. Vi alla blir less och har våra sätt att visa det på, vi människor gnäll som bara den till exempel. Det är då när man kanske gör en galoppfattning, ska korrigera med skänkeln eller så som han oftast bockar, han svara oftast med att bocka då man kräver något med skänkeln. Det är inte alltid så när man kräver något men det händer. Han behöver bara bli mer vältränad och träna träna tränas på dressyr så kommer det nog bli bättre med det. Han gillar ju inte heller spön som sagt, men det är ju förståeligt!

- Han är oftast väldigt snäll i hanteringen, men han har sina dagar som han testar ifall han eller "jag" är ledaren. Kaxar och se om man är med. Ett ganska stort bevis på att ha inte respekterar mäniskor helt.
Detta ska jag då se till att det slutas med. Jag tror att bara lite NH kommer göra en skillnad. Så det är bara att arbeta med han varje dag. Ska kolla upp tips och roliga lekar om hur man kan göra det roligt och enkelt!

Peace Sofia

12 jan hoppla

Publicerad 2011-01-11 19:08:48 i Vanlig rid-dag,

Idag hade jag första ridlektionen på Hippo för iår. Jag hade faktiskt förväntat mig väldigt lite av mig själv pga av att jag vart sjuk hela lovet, men icket.
Red ett sto som är väldigt stor och tung. Hon är lat och seg så man får sitta och jobba med skänklarna stup i kvarten. Hon lyssnar inte på skänkeln men är väldigt känslig i munnen vilket komplicerar det hela då man ska korta upp henne men hon stannar istället. Man kan inte använda sporrar på henne heller för hon får skav, konstigt....
Men det gick så sjukt bra för mig idag. Är så himla nöjd. Hon var då lat och seg i början och hård i munnen och ville inte komma i form men jag jobba på och i slutet av lektionen gick hon riktigt fint faktiskt och bar sig själv i formen! Det var svettig men sjukt kul.

imorrn blir det att rida Snärten!

Peace Sofia

10 jan

Publicerad 2011-01-10 23:04:05 i Motgångar/Framgångar,

Idag har varit en väldigt produktiv(kan man säga så?) dag. Först klev jag upp lite tidigare än vanligt och gick ut med pappa och farfar för att bygga på vindskyddet till hästarna. Det var egentligen tänkt att jag skulle hjälpa dom, eller pappa och farfar hjälper mig kanske man ska säga, men eftersom jag har varit sjuk hela lovet så har det inte blivit av fören idag. Vindskyddet blir jättestort och fint. Pappa och Farfar är så duktiga så!

Men förutom det så har jag ridit. Första ridturen för iår ju!
Jag visste att Snärten skulle vara exploderande pigg. Så jag bestämde mig för att det lite lugnt eftersom jag inte är helt frisk. Tänkte mig lite trav och mestadels skritt. Det sket sig ju kan jag säga. Men på ett positivt sätt. För när jag hade ridit den runda jag tänkt mig så insåg jag att han behövde ridas ordentligt.
Snärten var då väldigt pigg och glad, men eftersom han stått så mycket så var han både stel i munnen, hängde i tygeln och stel. Så jag fick rida han väldigt mycket, vilket jag inte hade tänkt mig men jag är glad att jag gjorde det, jag tog tag i någonting! Så jag travade väldigt mycket och jobbade ner han på tygeln och försökte jobba han i form. I början hängde han som sagt i tygeln och ville inte alls jobba, men allt eftersom började han söka sig neråt i form utan att hänga i tygeln.
Jag försökte mig på en galopp och lät han springa lite, bli lite uppvärmd i musklerna innan jag jobbade honom. Om vi säger såhär, mina händer krampade för att han låg på så mycket i munnen, han skena inte iväg men han var inte enkel att hålla ihop i en någorlunda samlad galopp. Så jag saktade av och jobbade honom på en volt i båda varven och lösgjorde honom lite. Det funkade för sen så jobba han fint i galoppen och händerna krampa inte.
Jag är sjukt nöjd med mig själv idag och Snärten även om allt inte gick sådär jättebra men båda har ju slappat hela julen så det får man ta!

Jag blev lite småstolt över mig själv också sen när vi hade ridit klart. Jag har alltid Snärten lös när jag ska ta av han sadel och sånt och borsta av honom. Han har då huvudet vänt mot boxen så han behöver bara ta några steg för att gå in i boxen. Idag skötte ´han sig och stod stilla hela tiden tills jag borstat av honom. Jag tar alltid av tränset sist och låter han sedan gå in i boxen. Men idag började han som vanligt att gå innan jag tillät det så fort jag tog av honom tränset. Men jag markerade och sa nej, backade honom så många steg han tagit och gjorde som jag ville. Blev såklart lite frustrerad för han ville ju in i boxen. Men jag lät han inte gå fören han lugnat sig. Detta gick ganska fort så jag chansade och tillät han att gå. I detta läge har han då en tendens att springa in boxen. Men när jag gick brevid honom och han var lugn så gick han lugnt och fint in i boxen. Då blev jag stolt!


En annan rolig grej är att idag ringde jag min handledare. Förklarade för henne vad jag ville lära mig till att börja med och hon tyckte det lät bra. NH-kurs ska jag gå på och lär nog komma till henne en dag eller hon till mig och jobba med det.
Sen det här att Snärten inte vill komma när jag ska hämta in honom är väldigt svårt att träna bort. Men att jobba honom i en rundcorall (rund hage typ) skulle hjälpa lite grann iallafall så vi bestämde att när väder och vind tillåter så ska jag komma med Snärten till henne och träna på det!!
Problemet med att Snärten springer genom dörren kan jag träna på själv. Min handledare har varit hos oss innan och visade då lite grann hur man kan göra. Det gäller bara att ha tid och tålamod.
Mer om allt sen med förhoppningsvis lite bilder och annan bra information.

Peace en glad Sofia

Glada nyheter!

Publicerad 2011-01-08 00:47:37 i Allmänt,

Jag har nu ej längre feber, lite hosta men jag är så pass "frisk" att jag kan gå igen. Nu jävlar blir det att rida!
Snärten har haft en riktigt julvila kan man säga, det blev väldigt mycket innan jul, under julen och efter julen blev ju jag sjuk så han har blivit riden en gång av min kära syster. I och med att Snärten har vilat så har inte jag själv ridit något. Men rida är ju som att cykla som man brukar säga. Frågan är bara hur mycket träningsverk jag kommer få efter att ha jäst hela julen..?

Så nu ska jag bara få igång hans kondis och träna bort hans stora goa mage han lagt på sig under juldagarna, han har också jäst! I februari så kommer en liten ponny till byn också. Det är min barndomskompis som tagit henne på foder och jag ler bara jag tänker på det. Så himla kul för henne! Nu har jag och Snärten någon att rida ut med också. Det kommer bli så mycket roligare nu. Har varit lite tråkigt att rida själv varje dag faktiskt, jag tror det behövs en kompis faktiskt!

Sen så ska jag se till att ringa min handledare och prata med henne om hur jag ska lägga upp nu till våren och förhoppningsvis skriva upp mig på lite kurser. Åh vad taggad jag är!

Imorgon så ska syster låna Snärten då hon har två kompisar som vill prova på och rida, det kan hon ju få. Då har jag även tid till att smörja läder och selen så kan jag förhoppningsvis köra han på söndag. Det skulle vara kung!



Kisse sitter på stalldörren! hihi mys!

Peace Sofia

Sådärja!

Publicerad 2011-01-01 13:56:22 i Mål,

Gott nytt år! Jag tillbringade mitt nyår i stallet i princip eftersom jag är himla massa sjuk så jag kolla till hästarna så dom inte dog av alla fyrverkerier. Men dom verkade lugna!

Eftersom jag är sjuk så har jag knappt varit i stallet. Riktigt bitter är jag! Men medan jag legat i min feberyra så har jag iallafall kommit fram vad jag vill lära mig inom NH och lite vad för mål jag har med Snärten!

-Lära mig grunderna inom NH. Sedan ser jag hur snabbt jag lär mig, om jag kan utveckla det mer under årets gång. Allting beror ju på mig helt enkelt!
-Träna bort Snärtens scräck med att gå igenom trånga dörrar. Som stalldörren!
-Träna bort det att Snärten inte vill komma till mig när jag ska hämta in honom från stallet.

Det verkar kanske inte så mycket men det är nog det och jag vill inte börja med att ha för höga förväntningar på mig själv och hästen och så går allt åt h-vete. Jag vill börja "litet" och sedan se hur det utvecklas!

peace Sofia

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela