Årsarbetet, och vad som kommer efter.

22-23 jan

Publicerad 2011-01-23 18:11:23 i NH-dag,

Åh vilken underbar helg det har varit. Det är bara så skönt att ha börjat med det här nu. JA!

Så igår, alltså Lördag, tog jag och pappa och lastade Snärten och begav oss mot Hössjö, Sörgården.
Snärten har blivit lasttränad tidigare och han är ju väldigt hanterligt i just det momentet så jag kände att detta kanske inte blir helt hopplöst ändå, han kan ju lära sig om man bara kollar på lastningsmomentet!
Så vi anlände då till min handledares mysiga gård.
Vi började att prata lite i stallet vad som skulle göras idag och så. Idag skulle vi då prova på rundcorallen. En rundcorall är en rund hage med höga staket men man har aldrig rundcorallen till rasthage utan den är för arbete, som en ridbana fast man rider inte i rundcorallen utan har hästen lös.

Vad gör man då i rundcorallen och vad får man ut av det?
Hästen ska vara helt naken, ingen grimma, ingenting. Det är för att ska bli så naturligt som möjligt för hästen.

Sedan så står man själv i mitten, det beror helt klart på vad man gör för något men man utgår från mitten för där ser man ju bäst och man kan följa hästen och nå fram till den på allra bästa sätt. Man har själv bara ett rep-grimskaft för då får man en åtta meter lång arm till godo, sedan när hästen och man själv kan det hela med rundcorallen så behöver man knappt använda repet. Det är även där väldigt olika från häst till häst hur mycket man behöver använda det. En del hästar lyssnar på minsta lilla rörelse medan andra måste man vara otroligt tydligt.
 
Det man jobbar i rundcorallen är olika men det har ett NH-syfte, men allt är mycket friare. Hästen blir mer "ärlig" i en rundcorall än om man jobbar den i repgrimma. Som exempel är tex när man vill att hästen ska flytta på bakdelen så om man lägger tryck på rumpan så kan hästen välja att ignorera trycket, flytta bakdelen så mycket som man vill, eller flytta men sen springa iväg. Har man en repgrimma i det läget kan man ju stoppa hästen rörelse ifrån en men om man har den i rundcorallen kommer den undan och där ska man vara snabb att göra det obekvämt för hästen(aldrig slå men kanske mana den att springa så det blir jobbigt för den, gör den fel så straffar man den med att göra det jobbigt för hästen), för att sedan göra om övningen, få hästen tills sig, eller i Snärtens fall kommer man till han, för att sedan göra om trycket och se om hästen nu lyssnar bättre.
 Men som sagt, man kan jobba med mycket olika saker i rundcorallen men det grundläggande som jag uppfattade det, var att hästen ska vara lugn och trygg, hästen ska lyssna på dig som människa, du ska vara hästens ledare (häst=flockdjur) och när du är det kan du be dom om de allra flesta naturliga grejer som att hästen ska följa dig, flytta för dina tryck.

Snärten är då en häst hel från grunden. Han har aldrig provat på det förut och ej heller jag! Så vi fick starta från noll. Yvonne, min handledare, började såklart att jobba med honom eftersom hon kan det utan och innan.
Det hon sa till mig var att jag skulle notera Snärtens kroppspråk och handlingar. Jag skulle tänka som en häst. För det man gör i rundcorallen är ju att vara "häst" och vara ledaren för hästen och agera med rätt kroppspråk!
Så från början sprang Snärten bara runt runt runt runt. Det är ju ett slags flyktbeteende. Det är även en vana för honom att springa ifrån en, men det Snärten inte fattar är ju att rundcorallen är rund! Så det blir ju automatiskt då att han springer runt. En del hästar kan stå bara helt stilla,även det ett flykt beteende.
Det vi skulle träna med Snärten är att han ska självmant komma in till en. Detta kan man då göra i rundcorallen. Han ska först då bli lugn, han springer ju runt och kollar på annat, är misstänksam mot människan i mitten osv. En viktig grej också är det att under hela tiden Yvonne jobbade men Snärten så sprang han i höger varv, varför det?
Jo! Hästen har ett "tränat" öga, ett "vant" öga. Ett öga som dom observerar med och har lättare att bearbeta med. Snärtens starka öga är då vänster. Så när han började springa runt sprang han med vänster öga utåt för att kolla omgivningen samt spela noncholant och ge fokus ut från rundcorallen. Men där har Snärten klantat sig för att när han sedan inser att Yvonne står ju där inne också och hon har all sin fokus på honom så vill ju han byta håll så hans starka och dominanta sida har koll på henne. Men detta förbjuder Yvonne, dels för att det ska bli lite jobbigare för han så han ger efter fortare, men också för att hon ska visa sin ledarsida. Hon visar en stark ledarsida. Och när han vänder så kastar hon repet mot honom, framför honom så att han vänder lätt. Han försöker hela tiden under tidens gång byta varv lite då och då men fortfarande så är Yvonne lika bestämd med att han ska gå i höger varv!

Det Yvonne sedan ville ha ut av Snärten var att han skulle lägga sin fokus på henne, han springer med huvudet vänt utåt och med högt huvud när han inte har fokus, han är även mer energisk. Det hon ville var då att han skulle vara lugn, sänka huvudet, ha huvudet lite vänt mot henne, han ska se på henne och öronen riktade mot henne. Man såg att när Snärten började bli mer lugn och bekväm så riktade han först högra örat mot Yvonne sedan prövade han att sänka huvudet lite. Han sprang runt mycket men Yvonne testade hans tryckkänslighet.
Så när Yvonne la ett tryck/fokus på Snärtens främre bromsande zon (hästen har 5-7 zoner) så stannade han, försökte möjgligtvis vända om helt, men då var Yvonne snabb och fokuserade på Snärtens bakre och drivande zon så sprang han framåt igen. Så hans zoner funkade och blev bättre ju mer hon höll på.

Sedan när han blev lite tröttare så började Yvonne att försöka få in honom till sitt område där det är lugnt och mysigt och inte alls jobbigt för man får bli klappad och behöver inte springa! Det gick sådär i början med som med allt annat så blev det bättre med tiden. Jag kan säga nu att han kom aldrig själv in till en, men vi ska till Yvonne igen och nå fram till det!
Han la iallafall hans fulla fokus på henne, såg på henne och hon fick ju som ta på han och med en hand så kunde hon få honom att följa henne, men så fort hon ville att han skulle få han att flytta på bakdelen så sprang han iväg. Men allt eftersom så började han korsa benen och flytta fint.
När man springer i nästan två timmar blir man väldigt trött så det hanns inte med så mycket mer.

Sen så skulle jag få prova på att jobba i rundcorallen men jag höll på att svimma och mådde illa så det blev inget av. Men nästa gång så!!!

Jag stog och gapade mest hela tiden när jag såg hur Yvonne jobbade med Snärten utan några verktyg eller något alls, bara kroppsspråk!! Helt magiskt. Man får hästen att följa en, flytta på ens kommandon, springa när man vill, komma till en när man vill osv. Jag är bara så sjukt fascinerad. Det känns så roligt alltihopa bara!

Lite bilder från dagen:
   Såhär ser rundcorallen ut. Se hur Snärten springer och kollar på annat med huvudet högt medan Yvonne mest låter han springa, hon låter alltid hästen springa lite i början och sen försöker hon fånga deras uppmärksamhet!

 En tydlig bild som man ser på Snärtens lilla fokus mot Yvonne i mitten. Höger öra riktat inåt! Det som saknas är sänkt huvud och blicken inåt och avslappning!


Dessa bilder visar en typiskt handling av Snärten, på översta bilden ser man tydligt hur Yvonne lägger fokus och tryck på Snärtens bakdel genom att kolla på den, se även hur Snärten följer med högra örat. På undre bilden ser man då att Snärten inte riktigt ville som Yvonne och springer iväg istället för att flytta rumpan fint men fortfarande ha fokus på Yvonne som ledare.

Jag har en video som visar när Snärten har fokus på Yvonne och flyttar på bakdelen utan att springa iväg! Ska bara lista ut hur jag ska ladda upp den.. hehe


min helg har iallafall varit otrolig!
Peace Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela