Årsarbetet, och vad som kommer efter.

Hästens zoner

Publicerad 2011-01-23 20:24:28 i Allmänt,


Denna fina häst har fått målat på sig hästens zoner som jag nämnde i inlägget innan. Hittade en blogg där det var en tjej som håller själv på med NH och hon hade skrivit ett inlägg som jag tyckte var så himla tydligt och bra så jag tjuvade bilden av henne och inspirerades av hennes text.





Hästens kropp kan delas in i något som kallas för zoner. Att veta om dessa zoner kan hjälpa en mycket i ens träning och umgänget med hästen,även något som Yvonne nämnde igår. Jag tycker alla ska lära sig dessa zoner utantill!

Zon 1: En känslig zon. Tryck här driver hästen bakåt, stannar den eller får den att vrida på huvudet.
Zon 2: Driver hästens framdel åt sidan.
Zon 3: Driver hästen åt sidan och framåt.
Zon 4: Driver hästens bakdel åt sidan och driver hästen framåt.
Zon 5: Driver hästen framåt.

Det finns en zon på hästens kropp som inte är nämnd, och detta är vad som brukar kallas "ingemansland". Här lägger man inget tryck då det är den känsligaste delen och det enbart blir obehag för hästen att "greja" här. Man kan tänka på att inte heller klappa för mycket här om man inte känner hästen, vilket är för att visa respekt.

Använder man sig av dessa zoner i träningen blir den mer lättförståelig för både dig och din häst. Du kan dock givetvis lära hästen att flytta sig annat än bara åt det håll zonen driver dem, till exempel att rygga när man står vid zon fem eller flytta sig åt sidan när man står framför.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela