Årsarbetet, och vad som kommer efter.

28 mars

Publicerad 2011-03-28 22:09:59 i Allmänt,

jååååh.
I helgen så for jag och min syster på rundcorall-kurs. Vi båda var däremot bara åskådare så vi fick inte prova på själva, men jag lärde mig sjukt mycket ändå. Mitt syfte med kursen var att se och förstå mer hur man arbetar i rundcorallen. Det var sex olika ekipage, häst och människa, som jobbade i corallen. Alla var olika men samtidigt lika, de alla är ju hästar. Jag har antecknat på papper från helgen och har massa i skallen. Så jag har allt antecknat, därför orkar jag inte skriva det här. Fråga ifall det undras över något. :)

hejs!

22 mars

Publicerad 2011-03-21 22:08:05 i Allmänt,

Igår blev det lite NH. Eller lite mer än en timma faktiskt. Jag gjorde de vanliga övningarna, backa, JOJO-leken, "följa-john"(övningen då han ska följa mig) och flytta bakdelen. Det som tog tid var bakdelen. I de andra övningarna lyssnar Snärten bra, blir ibland nästan lite blind. Sen om jag inte är noga med min energi och vad jag vill tjurslår han med svansen. hehe.
Men just bakdelen är jättesvårt tycker jag. Just för att Snärten är väldigt obekväm med att ha mig där. Sen är det jobbigt för han att flytta bakdelen märker jag, han är rätt så stel så de ska bli lite uppmjuknande dressyr hädanefter! Snärten testade mig en hel del och jag fick göra misstag, prova mig fram och betrakta osv. Det var nyttigt och tålamodsprövande! Men i slutet så blev det bättre!

I helgen ska jag och min kära syster till Yvonne på Rundcorallkurs. Är sjukt taggad!!!
Just nu sitter jag och kollar på klipp med olika personer som håller på med NH och sådär. En rätt så känd person är Monty Robert. Han är en helt underbar person med hästar och människor. Hade absolut inte tackat nej till att vara hans lärling typ!

I den här videon så jobbar han med en mustang tror jag det är (en äkta vildhäst), som aldrig tidigare blivit riden. Notera just i början. På två minuter låter han hästen springa och se vilka flyktvägar den har, en åt höger, en åt vänster som han säger. Se örat som alltid är vänt mot honom samtidigt som hästen springer och kollar omgivningen. Se sedan när hästen sänker huvudet och sedan hur han får in hästen till sig. GAH. Lyssna och se. Riktigt duktig gubbe det här!

15 Mars

Publicerad 2011-03-15 21:24:30 i Allmänt,

Det blev NH för mig och Snärten idag också! Fast idag blev det bara lite mindre och jag drygade inte med att flytta hans rumpa. Kände mig själv lite trött och stressad över andra skolarbeten och sen så kändes det som att idag kan jag kanske visa att det är ju faktiskt inte sååååå jobbigt med NH. Snärten måste ju få känna att det är lite kul och inte bara jobbigt. Så jag flytta han bakåt, vilket han lyssnar jättebra på nu. jag tror faktiskt att den övningen inte ses som en övning, av oss båda, längre just för att jag använder den flitigt och naturligt och jag märker heller inga tydliga anmräkningar från honom att övningen ska vara jobbig så. Utan vi båda gör det lite naturligt sådär. Fast de gånger Snärten inte lyssnat och jag sagt till lite med ökat tryck så efteråt blir han jättekänslig. Jag förlitar mig lite på just det att han är lite okänslig nu när jag tränar upp min kroppskontroll, vilket kan bli lite tokigt och han blir irriterad när jag gör saker som jag egentligen inte menar och så säger jag sen till honom att det var fel och blir det massa tokigt.

Sen gjorde jag JOJO-övningen och övningen då han ska följa mig. Det gick bra i helhet tycker jag men jag insåg själv att jag måste vara noga med att skilja på att säga till, vilket man visar med att skaka repet så det blir en obehaglig rörelse i repet, och att backa hästen i JOJO-leken.
Han verkar irriterad när jag skakar så jag blir lite osäker. Men man lär sig av sina misstag ju! Så vid en situation som uppstod idag då vi gjorde övningen då han ska följa mig med visst avstånd mellan han och mig. Det som är meningen då är ju att han ska veta mina gränser, stannar jag ska han stanna direkt, annars kliver han "på mig", typ min skugga! Det är som en del av mig han måste respektera!
Så idag då gick vi, jag vände mig om och stanna, men han stanna inte direkt, och då sa jag åt han som ovan men han börja tjurslå med svansen. Det jag kunde ha gjort var att backa han istället, ett snällare tryck!

Trots den lilla stund vi höll på med det känner jag mig nöjd just för att jag får tänka på mina fel och Snärten testar mig!

Peace fiaahahh

14 Mars

Publicerad 2011-03-14 21:14:16 i Allmänt,

Idag började skolan igen då! Jag har funderat på hur jag ska presentera mitt arbete vilket känns väldigt svårt just för att det är så mycket att förklara, och tillochmed svårare för personer som inte har hästintresse! Jag har tänkt mig en handbok, typ "how to do", med bilder och fina texter. hehe. Sen på den muntliga redovisningen tänkte jag visa en lite film på kanske fyra övningar för att man ska kunna se vad jag har arbetat med. Så det känns bra att jag kan tänka så pass långt iallafall. Känner att om det ska bli bra måste jag börja filma och ta bilder nu redan för att ha mycket och bra material!

Sen så for jag och Cassie hem och träna lite NH. Tränade övningarna vi gjorde hos Yvonne och de flesta gick bra men just det att flytta på baken var lite tjurigt idag. Han testade mig och jag fick testa mig själv och kände mig lite förvirrad för jag insåg att jag måste få bättre kroppskontroll just för att jag ibland har höjd hand utan att jag tänker på det vilket ger ett tryck på Snärten och han gör något jag absolut inte tänkt mig. Sen måste jag träna på att rikta min energi rätt och att stänga av den för när Snärten blir tjurig blir han helt plötsligt jättekänslig om jag bara kollar på hans fötter.

Så.

Jag måste träna på:
+Rikta min energi rätt
+Stänga av energin vid eftergift eller vilostund
+Stänga av kroppen, slappna av vid eftergift och vilostund
+Tänka på vars jag har min blick
+Ha kontroll över repet
+Se till att få mycket mer fokus av hästen innan jag går in på de svårare övningarna
+Tänka på mina rörelser i hand och fingrar med rep i handen

Peace bobben och chilli :) :) :) :)

8 Mars Bild

Publicerad 2011-03-09 23:26:18 i Allmänt,





Hitta en bild som visa vad vi gjorde! Såhär trött blev Snärten av alla övningar. Han gäspa även så när det började släppa i hans mentala blockeringar!
HEJS!

9 Mars

Publicerad 2011-03-09 22:42:59 i NH-dag,

Igår så for jag, Snärten och pappa till Yvonne på Sörgården för lite lektion. Det var tänkt att vi skulle prova på både i rundcorallen och på marken i repgrimma men det blev bara i repgrimman då Snärten blev så trött, mentalt alltså!!

Yvonne började att visa mig hur man skulle göra samtidigt som hon berätta och sa massa annat bra och lärorikt. Sedan fick jag testa och då kunde hon lätt korrigera mig och säga vad jag skulle tänka på!
Vi gjorde ca fem övningar sen blev Snärten så trött i skallen att vi var som tvungna att ge oss innan han sommna på stället! För en häst som är otränad inom NH är det väldigt jobbigt med dessa övningar just för att man kräver så mycket av hästen och gör saker som hästen inte förväntar sig från människan. Jag och Snärten har som vårat vis och sätt att handskas med varann, vi har våran relation och våra gränser. Men i övningarna vi gjorde så är det ju meningen att man ska vara ledaren, ledarhästen, och få sin häst att göra som man vill. För om hästen ser en som ledaren kan man få den att göra lite vad som helst, tex att lägga sig ner mitt i alltihopa. Hästen tänker ju som "jaha, om hon säger det så och jag är duktig som gör det så måste det ju vara rätt". Därför ser man att när man börjar med en ny övning så ser man verkligen hur häsetn tänker och bearbetar övningen. Därför är det också bra att stanna upp när man lyckats med övningen så hästen hinner bearbeta det hela! Man kan få en mentalt trött häst när man rider också. Jag minns när jag bad en duktig kvinna om hjälp med dressyren då jag inte visste hur jag skulle göra för att få Snärten i fin form m.m. Både jag och Snärten var rätt så kassa på dressyren och när vi avr klara var Snärten väldigt trött i skallen av alla nya saker som jag krävt av han. Även jag var lite trött minns jag!

Första övningen vi gjorde var att få Snärten att flytta bakåt för tryck. Denna övning är nyttig och ha i all vardaglig hantering. Du ska kunna få hästen att flytta för tryck istället för att du ska behöva flytta på dig. För kommer det en situation där en av er måste flytta så ska hästen flytta, inte du!, för flyttar du dig så får hästen lite som den vill. Du ska ju kunna flytta hästen även om du står tätt bredvid den! Övningen är också grundläggande och bra om du ska korrigera hästen för en annan övning.
Det egentliga avståndet du ska ha till hästen är ca en armlängd emellan dig och hästen. På så sätt har du din egna zon och du kan lätt och enkelt korrigera, se och ha koll på hästen. Du ger även då hästen en egen zon som den kan vara mer avslappnad och ha bättre fokus på dig i.
För att få hästen att flytta bakåt ser du till att hästen fokus ligger på dig, att den ser dig! Sen fokuserar du din energi framåt mot hästen, på vissa hästar behöver man bara ge energi som tryck, för att visa hästen vart du vill ha den, alltså bakåt. Du höjer sedan händerna, emellan händerna har du rep så att du med den biten kan öka energin ifall hästen inte lyssnar på händerna. Men först så höjer du händerna som sagt, sedan vickar du händerna åt sidorna som en vindrutetorkare, men bara händerna! Tänk på att samtidigt som du gör detta ska du hela tiden trycka din energi framåt, för har du ingen energi får du garanterat ingen reaktion från hästen. Reagerar inte hästen så ökar du trycket med att göra kanske större rörelse, men om hästen inte ens reagerar på ditt tryck så gjorde Yvonne så att hon snärtade Snärten (hehe) på nosen med det rep hon hade mellan händerna för att få honom att vakna. Det funkade för sen lyssnade han på bara det smått viftande händerna och sedan behövde man bara knappt höja händerna och va tydlig med energin framåt.
När hästen är tränad i den här övningen kan man få den att flytta flera steg (även om i det bara behövs några få steg i korrigering). Så när man börjar med den här övningen ska man vara glad om hästen bara backar ett steg. Sen blir det ju fler ju mer tränad hästen blir! Samtidigt måste man tänka på att hästen är byggd för att springa framåt, inte bakåt, så det är väldigt jobbigt för hästen att backa. Sen ser man väl aldrig en häst backa ur en jobbig situation utan de slänger sig åt sidan och vänder sig på så sätt!
Sen när hästen backar, alltså svarar på ens tryck, måste man vara snabb och noga med eftergift. Sänk händer, energi och tryck! Det är ju hästens belöning! Sen i början ska man även gå fram till hästen igen och klappa den på huvud och så för att visa att man är inte farlig trots att man kanske snärtat hästen på nosen! Snärten var som tveksam och trodde att jag la tryck bakåt mot han när jag gick emot han, så antingen backade han eller höjde huvudet. Då är det bara att fortsätta att gå tills du kan ta på hästen eller ta på hästen tills den sänker huvudet! För stannar du när han backar ger du han efetrgift och han tror att han ska backa för att komma undan mig!
Denna övning var rolig och nyttig och Yvonne sa det att man kan experimentera med alla övningar så att de blir roligare än att stå på ridbanan. Backa genom dörren eller nåt så blir det en utmaning och hästar blir väldigt nöjd med sig själv när de klarar såna saker!

Sen andra övningen vi gjorde var som en fortsättning på första övningen. Den här övningen ska vi då också backa men du ska har ryggen vänd mot hästen. Jag själv tyckte att denna övning var svår just för att man kan inte se lika tydligt om hästen har fokus på en och om den reagerar i överhuvudtaget(fast man bör ju höra det!) men ändå nyttig för den är ju bra om man ska tex korsa en väg och så leder man hästen och så måste man stanna. Då om hästen stannar lite efter att du stannat är det lätt att med denna övning få hästen att ställa tillbaka sig, alltså att backa. Då behöver du inte vända dig om för att backa utan kan ha koll på det som händer i korsningen tex. Ett lite dåligt förslag bara! Hehe!
Men det du gör är att ha ryggen vänt mot hästen då som sagt. Sedan ska du "boxera" dina armbågar mot hästen, liksom vifta dina armbågar bakåt mot hästen och på så sätt ge tryck. Lyssnar inte hästen på detta tryck så tar du repet och slår det på magen samtidigt som du gör den boxerande rörelsen med armbågarna! I det här läget brukar hästen lyssna och backa. Så då ger du eftergift genom att slappna av i kroppen räta på ryggen och släppa ner armarna! En sak som är extra viktig i den här övningen när man ska få hästen att kolla på en och ha sitt fokus på dig är att när man ska korrigera hästens huvud med repet (grimskaftet) så får man inte dra det åt sidan och bakom sig själv för då visar man att hästen ska gå emot en, utan man ska bara korrigera med att dra åt sidan, så att handen pekar lite framåt nästan så du bara flyttar huvudet!

Tredje övningen vi gjorde påminde mig om JOJO-leken. Övningen går ut på att du ska få hästen att backa ifrån dig på ett rakt spår och sedan få den att komma till dig på rakt spår. Som en Jojo! Skillnaden med den här övningen från de tidigare öcningarna är att du backar hästen, i de två övningarna ovan flyttar du hästen bakåt, och att du sen tar tillbaka hästen då såklart!
Så för att backa hästen har du fyra tydliga steg i tryck man ska följa. Funkar inte första steget tar du till nästa tills hästen reagerar och backar. Denna övning är svår i just det att veta när man ska gå till nästa steg och sen vara snabb och sluta för eftergift! I höger hand ( för vänsterhänta blir detta ju tvärtom!) har du ditt tryck. Med den gör du rörelserna för att få hästen att backa. Du håller även repet i höger hand medan du ger trycket, i vänster hand har du änden av repet. I eftergiften kan man vara så tydlig med eftergift att man släpper en bit av repet på marken så det inte hänger mellan dig och hästen. På så sätt blir det väldigt avslappnat för hästen. I och med att du släpper trycket i kroppen sänker du automatiskt handen vilket gör att repet hamnar på marken om du har så mycket rep till godo så att säga.
Stegen är då såhär:
Steg 1 - med höger pekfinger "fy;ar" du hästen. inte säga fy men du vickar pekfingret fram och tillbaka som en vindrutetorkare, som med händerna när du ska flytta hästen bakåt, samtidigt som du har denhär drivande energin framåt. Reagerar inte hästen går du till steg 2.

Steg 2 - Du "duttar" nu med pekfingret på repet ( tro mig, hästen känner det!), som en knackning. Snabba tydliga duttar, kanske tre stycken. om hästen inte reagerar på det går du till nästa steg.

Steg 3 - Du rör nu handleden i vickande, fram och tillbaka rörelser, så att det blir som en våg i repet. Detta är ett rätt så stark tryck på hästen och därför väldigt svårt att sluta med fort när hästen svarar. Hästen svarar oftast på det här trycket men eftersom man vill att hästen ska svara på direkten vid första trycket så är man väldigt snabb med att byta steg. Därför blir det lite svårt att veta när man ska ge eftergift i tid så att man inte fortsätter med trycket efter reaktionen. om hästen inte reagerar på detta tryck går du till nästa.

Steg 4 - Du rör nu armen från armbågen till handen. "Vågen" i repet blir större och trycket starkare. Detta reagerar garanterat hästen på. När hästen backar så sluta snabbt med energin och trycket och sänk handen och se gärna till att repet ligger på marken så hästen få ordentlig eftergift och kan bearbeta händelsen. Detta tryck är mycket jobbigt för hästen så ge den tid att fundera på vad som hände så lyssnar den bättre nästa gång.
Varför jag her upp trycken i steg i den här övningen är för att de är tydliga och olika steg. I i tidigare nämnda övningarna så ökar man trycket i sig och energin istället för att göra en annorlunda rörelse. Man förstorar sin energi då och tryck. I denna nu senast nämnd övning gör man ju också det men inte lika flaxigt.

När hästen kan den här övningen att backa kan man få hästen att backa flera steg, tills repet är slut i princip. Har man hästen lös kan man få hästen att backa ännu längre. Men i början när man lär sig den här övningen nöjer man med sig ett par steg i taget, för att stanna upp och bearbeta processen.
Så när du nu fått hästen att backa steg för steg så långt du vill ska du nu få in han igen till dig. Du har nu ett Jo och nu ska du bara få till det andra Jo.
Detta är rätt så enkelt. Du hukar dig framåt lite genom att vika ihop axlarna in mot kroppen och på sätt  suger du din energi in mot dig. Du halar sedan in hästen med repet. Du drar lite lätt, öka trycket om det behövs, tills hästen går emot dig. Backar den får du inte släppa ditt tryck. Hästen ska gå emot dig, inte ifrån dig!
Du ska som kalla lite med din energi,  tänk "kommsi kommsi hästen". När du nu halar in repet, alltså hästen, ska du inte dra i reper om det inte behövs! Dra bara ifall hästen stannar. Annars halar du bara in för att repet inte ska fortsätta vara långt och risken att hästen ska trampa på det ska uppstå.
Kan man detta har man en JoJo-häst typ! hehe.

Fjärde övningen stod jag och gapa till mest. Jag la ju upp en video tidigare där jag tyckte jag avr så duktig som fick hästen att stanna samtidigt som jag. Visst, den övningen är mycket bra i vardan eftersom det är så både jag och Snärten är vana att jag leder han. Men på NH-vis så ska hästen gå bakom en i ett visst avstånd. Alltså hästen ska inte gå in på din zon. Din zon är så långt du räcker. Möjligtvis lite lite längre för lite space! Går hästen in på din zon trampar han i princip på dig. Dessa zoner är jätteviktiga för hästarna i flock bl.a. Man ser aldrig en häst gå in på flockledarens zon om ledarhästen inte tillåter det!
Så i denna övning skulle Snärten gå bakom mig, följa mig. Det svåra i det här var att uppfatta hans fokus. För det hela är så mentalt. Om jag skulle stanna måste jag vända mig om och räcka upp en stoppande hand. Och han stannar, trots avståndet! Det svåra är ju också att han inte kommer till min sida som vi båda är vana vid, han måste ju stanna där bak. Sen om jag vänder i 90grader ska han inte följa mig i spår utan han vänder på stället och har hela tiden sitt huvud vänt mot mig. Det som är svårt i det också är att själv vända i 90grader och få hästen att vända på stället. 
Den otroligt coola saken sen också är att man kan få hästen att gå saktare, då vänder du dig bakåt, visar liksom att "gå saktare här nu va" genom att ha en höjd hand. inte lika höjd som vid halt men ungefär. Så man kan smyga med hästen!!!!! Sjukt coolt!

Sen sista övningen (och jobbigaste!) var att flytta bakdelen!
Det är ju rätt så svårt just för att hästen gärna flyttar hela kroppen eller som Snärten gjorde var att blockera mig. Han gilla inte att jag stod där bak och la tryck, han har ju sån liten koll där bak. Så eftersom man inte kan gå direkt till punkten som man ska utgå ifrån får man börja med att "smeka" hästen med repet för att visa att det är inte farligt med att leka med repet i den här zonen. Så man smeker sig fram till hästens höftben. Det är ju den flyttande zonen på rumpan. Så för att flytta den fokuserar man sitt tryck på höftbenet.
Men som med Snärten då han gärna blockerar en så vänder han sig  mot mig med hela kroppen så att vi står i den "naturliga" position vi båda är van med. När han gör så kan jag ju inte heller utföra min övning eftersom han blockerar punkten jag ska lägga trycket på. Så man kan dansa runt ett tag innan han tillåter mig att göra övningen rätt. För står jag fel blir han ju upprörd eftersom trycket blir fel. Som jag tidigare nämnt så biter han mig rent av!
För att få han att sluta blockera mig gör man bara så att man lägger högra handen (om jag nu står på hans vänstra sida) på höftbenet, punkten, samtidigt som jag har repet i vänster hand beredd att dra i det ifall han skulle försöka sparka mig. Detta med att vara beredd med vänster hand att dra huvudet till sig ifall hästen skulle sparka är viktigt, för den allra snällaste hästen kan bara tvärt explodera och sparka mot en då trycket är mycket jobbigt.
Nu när vi båda står stilla. Jag står vid hans höftben och klappar och kliar på den för att visa "no worry, detta är okej!" och jag känner att han inte kommer försöka blocka mig igen tar jag ett stort steg bakåt. Därifrån lägger jag mitt tryck för att han ska flytta på sin rompah!
I den här övningen är det också fyra steg:

Steg 1 - Fokusera blicken starkt på hästens höftben. Lägg all energi på den punkten. Yvonne kallade den punkten för knappen man som skulle trycka på för att hästen skulle flytta.

Steg 2 - Lyssnar inte hästen på stegs 1 tryck (vilket den absolut inte gör vid första försöket, det behövs en NH-tränad och känslig häst för att man ska få reaktion!) så pekar man då på punkten för att öka trycket. Du trycker på knappen nästan.

Steg 3 -  Lyssnar inte hästen på steg 2 börjar du svinga med repet lite lätt mot punkten, tappa aldrig fokuset på punkten för då ger du eftergift! Du ska ha ca 50 cm av repets ände som du gungar mot punkten! Inte kortare för då blir trycket otydligt och inte längre för då har du mindre kontroll över repänden!

Steg 4 - Funkar inte steg 3 snurrar du nu repet mot hästen. Du svingar det framåt, inte bakåt, för att snabbt kunna stanna rörelsen för eftergift. Detta tryck är rätt så starkt och man behöver inte snärta på hästens rumpa för att hästen ska lyssna!

Nu när du får hästen att flytta baken ska den inte flytta hela kroppen utan BARA bakdelen. Som Snärten som gärna ville blockera en men det är bara att göra som jag nämnt tidigare och korrigera han. Tillslut så flyttar han bara bakdelen. När han nu gör det vill man att hästen ska korsa bakbenen för att det visar på att hästen är avslappnad, mentalt. För flyttar hästen bakdelen utan att korsa benen så är hästen i en flyktrörelse och med okorsade ben redo att fly ifall faran kommer! Så för att få hästen att korsa bakbenen flyttar man bakdelen tills hästen för det! Var noga med eftergift. Slappna av. Släpp tryck. Kolla gärna på något annat än hästen just för att då blir eftergiften mycket tydligare och bekvämare. Hästen känner av om du kollar på den, vilket gör att den inte slappnar av helt! Det är bra och tänka på när hästen vill blockera en. När du står där vid höftbenet kan du stå och kolla på annat en kort stund!

Jag har sååå mycket mer att berätta egentligen. Men det är svårt att förklara med ord så jag har bestämt att nästa gång jag tränar på det här och det är bra väder ( för fina bilder ) ska jag ta tydliga och fian bilder som visar hela övningarna, från punkt till pricka. Hoppas även på en liten filM!
Sen blev det inga bilder som jag lovat, jag var ju fullt upptagen med att lära mig och ta in allt så pappa hade kameran men han kolla bara en kort stund och bilderna han tog var ju inte så klara och förklarande på vad vi gjorde! hehe

Med kramp i fingrarna! Puss Sofia
 

7 mars

Publicerad 2011-03-07 16:05:44 i Allmänt,

Life has just beguuunn...
juste. kom nyss på det. men jag vill att allt ska hända NU, men det känns som att jag inte har någon tid kvar. att imorrn dör jag helt oerfaren och förlorad i drömmar.
men sen idag i den otroligt mysiga solen läste jag en smal bok som jag fick när jag prenumrerade på bokklubben Pollux. Jag har alltid tyckt att de böcker man fick därifrån är lite löjliga och för barn i mindre ålder. Men när jag i desperation sökte efter minsta lilla text som skulle kunna hjälpa mig med att få in min häst från hagen fann jag boken "Fyra hästar som jag lärt känna" av Peer Werner Vogel. En smal större bok på 80 sidor med otroligt fina bilder och tydliga och väldigt nyttiga tips och självklara saker om hästen och sånt bra!
Så idag i hopp om att bli lite mer taggad, har känt mig otaggad de senaste dagarna på ALLT, läste jag och det hjälpte. Jag blev inspirerad och sugen på att rida i solen. Så jag ringde Ylva och vi for på en mysig barbacka tur i solen. Hon tyckte jag var dålig på att blogga men jag tycker ju att det inte händer något, men efter att ha tänkt till så har det nog de...

Igår så tog jag tag i Snärtens klaustrofobi i dörren. Så jag nötte där lite och var nästan dryg med han tror jag. Han springer ju gärna genom dörren så för att få honom att sluta måste jag bevisa för honom att det är inget farligt med dörrens trånga utrymme, utan det går bra att skritta lugnt genom dörren.
SÅ hur gör jag detta då?
Jo:
Jag går ut och in genom dörren, stannar, backar ett steg, två steg, går fram ett steg. Jag försöker att inte göra någon ny rörelse fören han är lugn och avslappnad men ibland så stressar han upp sig själv och flyger ut genom dörren. Det är också värre när man ska gå ut genom dörren än in i stallet.
Nästa gång jag gör det så jag ha någon som fotar och filma det hela!

Imorrn blir det Yvonne och då åker kameran med såklart! Hejs.

1 Mars funderingar

Publicerad 2011-03-01 20:52:23 i Funderingar,

Idag när jag var i stallet så funderade jag som vanligt hur jag på ett enkelt sätt ska kunna presentera mitt årsarbete för att alla ska kunna förstå mina mål och drömmar. Då slog det mig att jag vet ju vad jag vill. Jag vill ha bättre hantering med hästar och jag vill förbättra min ridning!

Hästen är ju från grunden ett flockdjur, vilddjur. Men vi människor har ju som tagit över världen lite under vår kontroll och hästarna har blivit ett husdjur för oss. Vi blockar på så sätt hästens naturliga sfär och beteenden. Vilken häst hade en box och täcke massa tusen år innan vår tid liksom?
Så med lite dåligt samvete vill jag göra det så bra för hästen som möjligt. Nästan alla dagens hästar mår ju bra, tyvärr finns det de som har de dåligt, men det är ett projekt i äldre dar. Man kan få en häst att må riktigt bra. Det finns ju naturreservat för vildhästar, typ Lojsta Hed för Gotlandsrussen på Gotland. De är nog de naturligaste man kan ge hästen, förutom det finns någon som ser till att de har mat och vatten.
Men om man nu tycker om att rida och kanske tävla så finns det ju självklart hopp där. En del hästar blir ju olyckliga av att få den där dagliga ompysslingen och ridturen medan andra hästar inte lider av att få stå och vila i hagen en dag eller två.
Det jag vill komma fram till är att NH gör inte bara det att människan beter sig naturligt för hästen utan NH kan även påverka så att miljön blir naturlig för hästen, iallafall ofarlig. Just den tanken slog mig då Snärten tyckte snöslungan såg dödsfarlig ut. Klart jag hade också blivit skraj men den kan ju inte skada honom så länge jag är där. 

I en kanske kortare förklaring så vill jag inte bara kunna typ lasta en häst utan problem eller rida hästen i en perfekt skänkelvikning utan jag vill vara naturlig och Snärtens ledare så jag enkelt kan hantera honom och skapa en stark relation till han, även om jag verkligen älskar den hästen. Men jag tror på det och vet att som med alla slags relationer tar det ju tid. Jag vill känna att Snärten litar på mig, tror på mig och känner något för mig mer än att "BLÄ, måste vi rida igen?".
Jag vill även kunna med tryck, energi, känsla och tanke kunna rida Snärten i den form jag själv tycker är så otroligt vacker att se. Finns det något häftigare än en maffig dressyrhäst som dansar fram? Det är så sjukt vackert och det är något jag drömmer om att kunna göra en dag.
Jag minns när jag såg Edward Gal ta världsrekordet med Tortila i dressyr. Jag satt bara och gapade och tänkte "HUR F*N?". Från den dagen insåg jag hur mycket jag tycker om dressyr. Ibland känns det lite tråkigt att jag är så dålig på att hoppa men jag känner inte lika starkt för det, jag gillar att dansa mer än att flyga. 

Jag har fortfarande frågor till mig själv om hur jag på ett enkelt sätt ska lära mig en eller flera saker(men inte för många) för att tydligt utvecklas. Varje dag utvecklas man, man växer och åldras men jag måste ju ha liksom tydligt att det här ska jag lära mig. Som typ att man bestämmer sig för att lära sig sticka!

Jag ska då fundera mer. Men i stort sett vet jag ju vad jag vill, det jag hela tiden velat, men som kanske utvecklats mer när jag uppfattade begreppet NH.
Varför jag blev intresserad av NH är för att jag var så himla ledsen och besviken för att jag måste jaga Snärten i hagen när jag ska ta in honom. Så efter att ha googlat om tips för hur jag skulle kunna lura honom, som sedan utvecklades till att träna bort beteenden insåg jag hur lite jag egentligen kan. Jag vart helt förtvivlad och mindes då att först och främst så har jag vart på läger hos Yvonne där jag var mer för att rida, vilket jag tycker är synd, men jag var så liten så jag fattade inte meningen med NH. Men sen när syrran hade problem med att lasta hennes dåvarande häst Hubbe och Yvonne kom och trolla lite (det är aldrig problem med att lasta Hubbe nu för tiden) så såg jag vilka förvandlingar man kan göra med bara en repgrimma och kunskapen om hästens zoner, gränser och beteenden. Då vart de som klart för mig. Jag vill lära mig!
Sen när jag nu tog mig denna dröm som årsarbet så kommer ju bara mer och mer saker jag vill lära mig och hästen. Vilket har försvårat det hela, och jag glömmer bort mig själv och tänker på vad Snärten behöver träna bort/fram.
Så, jaa, vad vare jag ville nu egentligen?
 

1 mars

Publicerad 2011-03-01 20:00:53 i Allmänt,

Jah.
Jag har som inte vart igång på ett tag nu även fast jag tänker varje dag,timma,minut,sekund att skulle det inte vara riktigt otroligt härligt att bara komme igång med både ridning och NH?
Saken är den att Snärtens kompis flyttade förra veckan så det har vart lite kaos. Snärten är ju då ensammen och lite olycklig. Det enda trevliga med det är att han gnäggar när man kommer, haha.
Jag försökte mig på lite NH på tisdagen men han var för orolig och jag själv var väl inte helt på plats så jag har tänkt att jag tar tag i det i helgen istället.

Det lite roliga iallafall är det att jag har fått en skötare på Snärten som ska rida honom onsdagar och eventuellt, ibland varannan helg. Känns riktigt kul faktiskt!
Och det kommer en ny tjej till stallet, dock så talar hon bara engelska, men hon är väldigt duktig och håller på med Western. Det är ju på sätt och vis lite relaterat till NH då man änvänder repgrimma och rundcorall i western. Sen är ju kanske de till lite andra syften i NH eftersom Western är i grund och botten en lära där hästen ska veta exakta kommandon för att på ett smidigt sätt fösa en kossaflock till olika hägnader. Så det känns sjukt kul då hon låter positiv till att vi kan hjälpa och lära oss av varann. Hon ska lära upp en unghäst så det blir extra spännande!

Har ridit nu igår och idag. Har insett hur mycket muskler och kondis Snärten har tappad. Så nu jäklar blir det träning för hans del. hehe.

På sportlovet blir det en tur till yvonne igen. Känns riktigt kul. Har även anmält mig till en rundcorall kurs, men utan Snärten just för att jag ska få lära mig själv mer.

har nog inte så mycket mer o sägs. puss

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela