Årsarbetet, och vad som kommer efter.

24 okt

Publicerad 2011-10-24 17:22:06 i Allmänt,

den här veckan - höstlov - mån,tis,ons,tors - redovisning av årsarbete!
det känns bra;
att få avsluta det här,
men det känns mindre bra;
att avsluta det här, den här lärorika perioden i mitt liv,
att varenda bild eller film jag sett till att få för årsarbetet, försvunnit!

Jag kommer lägga ner all min tid på det här. Ut och rida nu, sen under lovet, filma, ta bilder. ALLT!

sååå, ja. peace.

5 okt

Publicerad 2011-10-05 13:40:11 i Allmänt,

Anteckningar från NH-kurs, grundkurs 14/5 -11

DEL 1.


Nh-formen kommer från Perelli. Han kom inte på själva formen själv ut han var den som började lära ut denna urgamla form av hantering till häst!

hästen speglar sig i människan. Det du gör, tänker och hur du agerar påverkar hästen. Dina rädslor, osäkerheter eller konflikter märker hästen av, kanske till och med bättre än du själv gör. Hästen kan få dig att göra saker i ren överlevnadsintikt, t.ex. kan den utnyttja din rädsla för låt oss säga, att bli sparkad, och agerar då så att den höjer ett bakben när du närmar dig hästens bakdel. Vilket resulterar i att du backar och låter bakdelen vara, vilket för hästen betyder att den har övertaget i eran realtion eftersom du då visar en svag ledarsida, en stark ledare hade kanske flyttat bakdelen, visat att ingen lyfter ett bakben åt den och gömt sina rädslor.
Hästen hanterar livet på sitt sätt, och det är inte likt vårat sätt att leva,
Hästens humör, rädslor, ilskor eller sätter hur de agerar har alltid en anledning. En häst är aldrig elak!

Det är svårt att förklara vad NH är, men det är en slags form av mental kommunikation, djurkommunikation.
Hästar är kommikativa på det sättet att de skickar ut signaler, talar med kroppen. Människan kan därför säga en sak men mena en annan till hästen och då förekommer missförstånd som efterföljs av problem.

-Horsemanship är ett hjälp till hästen att hantera och leva i våran tokiga, anorlunda och onaturliga värld.

Hästen föds med nedärvda egenskaper, så som temperament och anlag för rasen( Araben är ett tydligt exempel). Men i grunden är en häst alltid en häst. Flyktbeteendet hos hästen är något bra, de söker bekväma situationer och sparar energi. Därför rör de sig inte i onödan i hagen.
När hästen springer i hagen för att kompisen/kompisarna är borta gör dom det i rent flockbeteende. En häst är inte trygg och säker utan en kompis vid sin sida, och därefter utsöndrar de mer energi eftersom de måste ha koll på faror helt själv.

Men en del hästar kan inte tala hästspråk eftersom de tas bort från sin mamma i tidig ålder och får då stå ensam. Fölen behöver en flock i sin uppväxt för att få ett fullbordat och allmänt flockbeteende. Hästar som blir ensamma tidigt har ett annorlunda flockbeteende.

Fula beteenden hos hästen är som ätstörningar, alltså beteenden som krubbitning och väva. Beteendena är för att "ta ner sig själv". Det är stressbeteenden och en nervös häst som är i en stressad miljö kan ta efter krubbitande om t.ex. boxgrannen är krubbitare. Är hästen i en lugn miljö smittar det inte av sig.
Dock kan en häst i värsta fall som krubbiter påverka miljön i stallet och göra den stressig. Det man menar med att hästen "tar ner sig själv" när den krubbiter, är att en häst som tuggar utsöndrar lugn i kroppen eftersom det är stimulerande för hästen att tugga. Hästen har ett ätbeteende som går ut på att tugga i två timmar, inte alltid pga hunger då. Att ge hästen godis triggar igång ett behov och kan i värsta fall få hästen stressad för att den inte får tugga ordentligt mycket. En häst som är nafsig efter att fått en godis är ett exempel på behov av mer att tugga. Därför är även stockar i hagen väldigt bra.
En häst väver(gungar åt sidorna) är som en människa som skakar knäna, det är stressrelaterat eller av upphetsning. En häst som väver kan väva all tid som inte innbär att äta.

Hästens personlighet kan ändras, och det med olika personer, miljöer, sport, osv.
Egenskaper som är medfödda är endast möjliga att dämpa med personlighetsändringar. Man ska guida hästen till bättre beteende, inte hota som en del männsikor tråkigt nog gör. Rädsla funkar inte, till viss del kanske, men det slutar alltid med olyckor, dåliga beteenden, smärtor osv. Det är inget man väljer om man vill ha en harmonisk och lätthanterlig häst!
Få hästen att tro att det är hästen själv som kommer på lösningen, det håller bättre eftersom hästen minns det dom själv lärt sig bättre än det vi lärt dom! Man får hitta en smidig men bestämd lösning.
T.ex. Hästen vill gå dit -> , men du vill gå dit <- , hästen får gå dit -> men då måste han backa vilket är jobbigt för hästen. Visa då andra vägen, och problemet är löst.

Hästen kan inte bli arg på sig själv. Men oavsett vem du är arg på så tror hästen att du är arg på den. Därför funkar oftast inget när man är på dåligt humör. Den enda individ man kan ändra på då är sig själv. Kunskap är då ett sätt att gå vidare!


2 Oktober

Publicerad 2011-10-02 23:01:36 i Allmänt,

Riktigt frustrerad är jag idag. Skulle vara snäll och låta lillkusinen få rida Snärten lite, men inte FA-AN fick jag ta på hästen. ursäkta svordomar...
Men jag blir så arg, för jag förstår inte varför. Lillkusinen frågade mig varför dom sprang iväg, inte lät oss komma ens en 4-5 meter nära dom. Jag hade inget svar, har fortfarande inget svar. Jag förstår inte. För det konstiga är att det här kommer och går hela tiden. Mer eller mindre, mycket eller lite. Ibland kommer båda på en gång, himla trevligt. Men oftast är det så att jag måste ta in Prisen först, sen får jag ta Snärten också. Men när båda inte har någon lust att ens se åt ens håll, då blir jag nästan ledsen. Eller jag blir ledsen...

Är jag så dålig med hästar? Har inte det lilla NH, det är ju endå en del, hjälpt någonting?
Och det med att jag får känslan av att Snärten kommer enklare när jag jobbat mycket NH med han, det ironiska är att jag tänkte göra det också idag efter att lillkusinen ridit. Men nej.

Sen mot kvällen när jag skulle ta in dom och bett pappa om hjälp så jag inte skulle bli arg eller så, för jag hade inget tålamod kvar och självförtroende finns inte, så gick det så klart himla bra att komma. För båda två. jag funderade om jag skulle köra lite NH men jag hade inget humör, vill typ bara gråta och vara arg. Mest arg på mig själv, men lite arg på hästarna, för att dom är så svåra att förstå....

Tråkigt säger jag! Gah..... Blir banne mig NH hela veckan!!!!!!

hejs / en arg fia... 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela