Årsarbetet, och vad som kommer efter.

22 aug

Publicerad 2011-08-22 23:44:25 i Mål,

Juste!
Idag så körde jag och Ylva ett rejält dressyrpass, eller snarare lite utmanande och jobbigt. Så ja rejält för mig och hästen!
Det var det finaste Snärten gått på länge. Med mycket energi så jobba han som en tok, mycket bra! Traven hur fin som helst, övergångar det bästa på länge osv. Han var jättefin verkligen! Jag blev som glad!
och som jag nämnde innan, med ett mål att starta en dressyrklass till våren känns allt bara så kul! Gah, life's good!

Med tankar på att köpa en systemkamera, satsa hårt på NH och ridning så blir jag lite mer taggad! Sen så rider jag mitt sista pass på Hippo på onsdag, lite tråkigt sådär med det är väldigt energikrävande och tar mycket tid som jag kommer behöva för skola och körkorts-plugg osv. Så det känns även bra. Har då istället bokat Måndagar för dressyr med Ylva så jag tappar nog inte så mycket! Får se till att rida någon annan häst bara så jag inte blir helt hemmablind!
det här blir bra!

22 aug

Publicerad 2011-08-22 23:13:01 i Allmänt,

Första dagen i skolan avklarad! Lyckades stressa upp mig själv och känner mig rånojjig för det känns som att jag föddes igår och jag känner mig inte riktigt redo för skola, ansvar och ta tag i allt!
I och med att jag jobbat hela sommaren har jag lite småångest och en bubblande stress under ytan. Jag har inte gjort en tiondel av det jag tänkt. Jag fick festival, stockholm och stugan osv. Va med mina fina och må bra. Men jag känner mig inte nöjd. Lär nog aldrig vara nöjd i livet hehe.
Men jag har funderat och så. Känner att jag måste lugna ner mig och inser att jag har någon sjuk prestationångest. Jag erkänner det inte, och jag tror inte på det själv när jag säger det. Men nånstans så måste det vara så, även om det inte stämmer.

Jag har faktiskt lärt mig mycket. Jag trodde aldrig jag skulle kunna få sån kontroll och känsla för hur jag ska handskas med min fina häst som jag bara älskar mer för varje dag. Även om det finns sina negativa delar med att "veta så mycket". Jag vill inte erkänna att jag kan, för det finns så himla mycket jag inte vet. Men ibland kommer det stunder då jag kan tycka att en del hästmänniskor verkligen borde tänka om, även om dom är flera år äldre, har så mycket mer erfarenhet och kunskap på nacken och kan hantera livet på ett sätt jag inte förstår fören jag gått igenom det hela.
Det sätt jag har börjat tänka om hästar efter jag bara hörde ordet NH och dess innerbörd har fått så himla mycket tankat och ideer i huvudet på mig. Jag är stolt över mig själv som kan bemästra en lite kunskap om det hela. Att kunna få en häst att reagera på en, se en. Känna sig trygg, låta mig vara mig.

NH är det bästa som hänt mig. Mitt intresse för hästen har växt så enormt, vilket är lite farligt då jag funderar på att släppa allt. Köpa en hästgård där jag kan ha mina fina Snärten, ta emot hästar i nöd och skapa en råmysig hästfamilj. Men det är en lång väg kvar. Mycket kvar att lära, både i hästväg och sån där jobbig "att vara människa-väg".

Jag har en ny syn på allt. Analyserar, lyssnar, gräver, funderar, tänker efter, försöker förstå, vill förstå! Hur kan jag vara en bra människa på bästa sätt? Hur kan jag vara bästa möjliga hästmänniska? Utan att bli ytlig och tänka att hästen ska prestera på ett sätt för min vinst skull?
Jag kan bli helt tagen på att se hästar, alla sorters. Ser hur dom rör sig, beter sig och lever. Jag funderar på hur jag kan ge min vän hästen ett bra liv. Jag vill ge hästen ett så bekvämt liv som bara finns. Om min tonårsdumhet tar över och jag får in en miss med hästen kan jag ha ångest i dagar. Lämnar jag hästen för länge blir jag ängslig, saknar hästen. Blir understimulerad och kan klappa en hund i timmar bara för att hunden är ett djur, som hästen. Djur i överhuvudtaget har en så stor del i mitt liv att jag blir helt knäpp, på ett bra vis.
Jag blir rädd av tanken att växa upp, åldras och ta beslut om att behöva måste lämna Snärten för att jag ska kunna leva ett normalt liv. Leva mina drömmar. Jag vill kunna ta med Snärten överallt, till skolan till och med. Tanken att Snärten en dag inte kommer finnas hos mig får mig att känna mig otrygg.
Jag hatar mig sjölv ibland att jag tar för givet att Snärten finns där ute i boxen. Jag är inte rädd för åskan, jag är rädd att blixten träffar Snärten.

Men att veta att man har såpass mycket kunskap om NH att man själv känner att man är på rätt spår, tänker i rätt banor, gör att man mår lite bättre och känner sig bättre då man kan ge alla världens hästar ett vänligt hej i livet.
Så jag har nu satt upp massa lappar på min vägg, lite mål jag tror jag ska kunna uppnå innan det blir dags att redovisa, bara för att jag måste inse hur mycket jag har lärt mig, istället för att tänka på allt jag inte lärt mig. Det här kan nog bli bra. Jag har ett helt liv framför mig, det enda som kan hindra mig är mig själv, ju!
Så jag har härmed bestämt mig att sluta nojja, vara stressad och virrig och istället ta tag i livet. Inse att jag är fanimej snart arton! hehe
Så nu med mer engagemang och fokus kan jag klara det här! Klara att vara mer i stallet, om jag bara så bestämmer mig för det. mer NH, mer ridning och mer mys med hästen!

Sen så med ridning har jag världens bästa Ylva som ska träna mig och Snärten så vi kan starta en dressyrklass, och Ylva ska använda det som sitt projektarbete. Kommer bli Awesome :D

Fred ut / en fia som tänkt efter lite hehe

12 augusti

Publicerad 2011-08-12 23:02:26 i Allmänt,

Okej, nu känner jag att det har hängt upp sig lite för mig! Jag vill, vill verkligen komma igång ordentligt, men det behövs nog en kurs eller besök hos Yvonne med Snärten för att fräscha upp det hela och få lite ny inspiration!

De dagar jag har tagit tag i det så har det gått fint. Jag lyckades såklart ta bort filmen när jag körde NH då Ylva filma. Men nu har jag fått lånat Katinkas filmkamera, men vet dock inte hur jag ska få in filmerna på datorn.. hehe
Men jag tycker det går bra med Nh på marken. Men nu vill jag komma till det att Snärten och jag klarar allt som jag fick lära mig på senaste kursen, vi har kommit till framdelen och sitter fast där lite grann.

Jag har även provat mer med att rida i repgrimma. Fantastiskt känsla, jag har verkligen fått klart för mig att jag använder tygelhjälper alldeles för mycket och för lite vikt. Så detta är ett stort framsteg som dessutom är roligt + hästen får mer ordentlig motion och motion i skallen! Jackpot!
Ylva var en ängel än en gång och filma senast jag red. Ser lite stört ut. Jag funderar även på att köpa en repgrimma som är till för att rida, det är då medföljande tyglar som man spänner uppe på nosryggen i nosremmen, vilket är bra för då kanske man kan arbeta med det och få hästen att sänka huvudet? Westernstyle till och med?

När jag provade "Mental böjning" för första gången blev jag riktigt förvånad, samtidigt inte. Snärten böjde fint med huvudet åt höger, mot sin högra sida, lite stelt såklart, inte självklarhet, men det gick. Men att böja huvudet åt vänster gick inte ens en centimeter! Så hans vänstra bog är den dominerande, vilket gör det ännu mer logiskt att hans högra sida är svagare. När jag gör lite zonövningar, flyttar bakdelen och sånt går det en centimeter. Då är det som att jag har värmt upp honom eller nåt. Vilket också är helt självklart när man tänker på det, för varje övning man gör och det "lossnar" så litar hästen mer på en, ser en som en ledare!

Jag har även börjat tänka på att Snärten ska stå stilla medan man hoppar upp, det ska jag träna med repgrimma, går sådär med tränset.
I veckan körde jag också! Vilket var ett framsteg. I och med den lilla olyckan som hände för nått år sen har jag blivit lite feg att köra Snärten. Men den här gången skulle det gå! Ylva skulle egentligen följa med men hon sov, haha. Så Annika fick hjälpa mig att hålla Snärten medan jag spände för vagnen, eftersom vagnen är så stor kan man inte göra det i stallgången då stalldörren är för liten! Han var lugn när jag sela, redan då brukar han vara stressad, men ine den här gången! Det kändes bra! Men när jag börja spänna fast vagnen blev det lite stress, Annika är heller inte lika van som jag så hon blev väl lite osäker när hon såg Snärten stressa upp sig när jag tänkt fara ut och köra tokhästen. Han är ju bakrädd, och då när vagnen börjar röra på sig, skramlar den lite. Då skjuter han iväg lite, stressar. Men när jag gick med han så han fick vänja sig med skaklar och ljud lugna han sig. Jag gick några varv på ridbanan för att kolla att det gick att svänga också, det gick! Satte mig sedan i vagnen och det var som att Snärten aldrig skulle vara bakrädd. Jag körde ut på byns vägar och han skritta på så lungt och fint. I traven ville han dra på, men det var nog mest av gammal vana att det skulle gå snabbt, lite stress bara. Men sedan jogga han på hur fint som helst!
Detta var ett stort framsteg, och sjukt roligt. Så det blir mer körning framöver, absolut!

Jag har lagt upp lite mål som jag ska träna på framöver:
+ Träna ännu mer med att Snärten ska stå still vid uppsittning.
+ Träna ännu mer NH, samt kanske anmäla mig till en kurs framöver.
+ Rida ännu mer NH, göra upp banor att rida för mer utmaning.
+ Köra mer, samt att ha som mål att kunna spänna för vagnen utan att någon håller i han. För jag vet att det går, har gjort det med en shettis utan problem. Då går det med Snärten med!
+ Öva i dörren, har glömt det helt, men det ska det bli ändring på!
+ Få kondis och fysik, både jag och hästen, för mer välmående och ev. kanske starta i en dressyrklass till hösten. Ylva har lovat att hjälpa mig, den ängeln!


Något jag märkt nu när hästarna har börjat få komma in på nätterna är att Snärten går som vanligt iväg när man ska ta in dom. Men det är mer när jag inte varit med han lika mycket. Alltså om jag inte ens har ridit på någon dag. När jag kört Nh är det ännu tydligare, då kommer han mycket mer självmant! Något att tänka på, och ha som drivkraft! Mer tid med häst, mer ompyssling och mer NH kommer hästen till en lite lättare.




Fred ut!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela