15 maj
Så var denna helg över. Det har varit en otroligt rolig helg. Kursen har varit nyttig, repeterande, uppfriskande, inspirerande, intensiv, lärorik osv osv osv. En helt underbar sak som kom i rätt tillfälle. Nu känner jag mig taggad igen!!
Övningarna som vi gjorde under kursen var:
+ Zonövning. Alltså den då man flyttar hästen bakåt. Den heter tydligen zonövning, eheh bra å veta, och det är en säkerhetsövning, uppmärksamhetsövning, artighet från hästen-övning och med övningen upprättahåller man ens egen privata zon som hästen inte får överstiga. Det är då ett ledarskaps-beteende. En häst går aldrig in på sin ledares zon, då blire fajt!
Detta är grunden i alla övningar. Man behöver detta för att kunna gå vidare. Man får heller inte glömma att vara konsekvent. Annars blir hästen förvirrad. För får den plötsligt stå i don zon blir ju du en svag ledare, väldigt liten, kanske låg i rang för hästen, och då förlorar du all respekt. Så konsekvent, va det!
+ Jojo-leken. Backnings/ryggnings-övning för hästen, tajming-övning för människan. Målet är att få hästen att backa med lätta steg, det är dominerande från din sida att få hästen att backa eftersom det inte är ett naturligt val för hästen. Du som människa tränar även att stänga av och på din energi. Får du hästen att göra som du vill och aldrig stänger av din energi ger du den aldrig fullständig belöning, eftergift.
Viktigt med den här övningen, likaså i den ovannämnda, är att ha hästens fokus på dig, den ska se dig, båda hästens ögon ska se på dig. Övningen tränar hos både människa och häst, koncentration och uppmärksamhet.
+ Vänskapsleken. Toleransträning. Hästen ska inte bli rädd av beröring. Oftast är det då att man tränar att få hästen att tolerera att du berör hästen med repet. Du ska även kunna stå framför hästen, avstängd energi, och snurra repet utan att hästen reagerar. Att gå över vattenpölar är en toleransövning, att få hästen att acceptera att gå igenom vattenpölen är inte det enklaste. Där krävs det mycket tillit och tolerans från bådas sida för att man ska kunna vada genom pölen i lugnaste stadiet.
+ Flytta bakdelen. Kontroll av hästens flykt. Med denna övning vill du flytta bakdelen och få hästen att korsa benen. Att korsa bakbenen är inte alltid en självklarhet för hästen, för en häst står helst rak, i flyktposition. Har den korsade ben tar det mycket längre att fly än om den skulle stå rak, gå rak.
Man separerar fram och bakdel, hjälper hästen till bättre kroppskontroll! Att ge efter trycket och korsa bakbenen är en artighetsgest från hästen.
+ Flytta bakdelen från ca 4m avstånd. Med denna övning så ökar man signalkänsligheten hos hästen. Du går från hästen, typ 90 grader takt ut om det hjälper att förstå, och därifrån ska hästen tolerera att du står där och sedan flytta för ditt tryck. Även detta en artighetsgest.
+ Böjning, mental böjning/stretching. Här böjer man huvudet mot hästens mage. Man stretchar kroppen men man är ute efter den mentala böjningen. Denna position är också väldigt dålig att stå i om man behöver fly. Hästen ger efter för ett tryck som inte är självklart för dem. Att få hästen att böja och slappna av är målet.
För att böja rätt tar man handen över nosryggen, tar i knuten på grimman på andra sidan av huvudet, nosremmen typ, och böjer huvudet mot dig, sedan mot hästens kropp. I denna ställning har hästen in sikt utåt eftersom du blockerar synen utåt och med andra ögat stirrar den in i magen typ.
Kinden får inte ligga emot, utan det ska vara rakt när man böjer.
+ Flytta framdelen. Denna övning är mycket dominerande. Man kan se att i flocken när ledarhästen föser bort någon så ger den tryck så att hästen flyttar framdelen ifrån.
Först börjar man med att lätta upp framdelen på hästen. För en framtung häst är mycket svårare att flytta än en häst som har sin tyngd på bakbenen. Det vet dom som har provat på en bakdelsvändning!
Man ställer sig parallellt med hästen flyttande zon (se inlägget om zoner) på framdelen. Låt oss säga att du står på vänster sida, ha då repet i höger hand. Höj handen bakåt och uppåt, hästens reaktion blir att den backar, her benen under sig och höjer huvudet lite. När du fårr upp hästen så den ha lätta framfötter börjar du flytta. Du riktar din enrgi mot zonen, pekar, petar , trycket och släpper när hästen flyttar. Eftergift. Sedan när hästen kopplar och "tänker" övningen, inte bara gör något (detta gör ser man till i alla övningar innan man går vidare) , så ser man till att hästen korsar benen i flyttningen. Återigen där en dominant gest från din sida. En artighets-gest från hästen.
En annan övning som ligger i den här övningen, typ, är att om du vill byta sida, ska inte du gå runt utan hästen ska flytta sig efter dig. Annars blir det ju att hästen flyttar på dig och då blir den ledaren. IALLAFALL
Du står på vänster sida, vill komma på höger. Ta din högra hand, lägg handryggen under/runt nosen så att du ger tryck mot dig. Tryck hästen huvud mot dig, bakom dig, och samidigt vänder du på stället(INTE FLYTTA) och då kommer hästen på din andra sida. Ska fota och filma detta. det är svårt att bara förklara med ord!
+ Skicka hästen. Circle game. Denna övning har samma princip som när man jobbar i rundcorall och vill skicka ut hästen "på spåret". Stå med hästen emot dig. Ha fokus och ögon på dig. Vill du att hästen ska flytta åt vänster har du repet i vänster hand, och repänden i höger. Med vänster han visar du vars hästen ska gå, så med visande rörelse styr du hästen, utan att dra i repet, iväg. Samtidigt med höger han ger du tryck på framdelen, den flyttande zonen, och på så sätt skickar du ut hästen. Driv hästen utåt på drivande zonen så pass att du har så lite som möjligt av repet i handen. Då har du din zon ifred.
Sen när du vill ta in, stanna hästen främst, gör du så att du tar din högra (den nu drivande handen) och lägger bredvid, bakoom, den vänstra handen. Denna handrörelse är svår att förklara,men du ska flytta händerna så att när du lägger tryck på bakdelen för att hästen ska stanna och vända in på stället så är det enklare om du nu behöver, har repet i höger hand, repändan i vänster, så att ifall hästen inte lyssnar har du mer att ta i då du drar i repet för att få hästen att vända in kroppen och stanna. Hästen ska flytta sin bakdel så att dens huvud är mot dig igen. Och så skickar du ut den igen.
+ Boxen. Denna övning för man i en fyrkant man lagt ut med bommar på marken. Hästen ska gå över, genom denna ruta utan några protester eller anmärkningar. Du ska kunna stanna i den, och flytta bakdelen utan problem. Sen kör man "circle game" i denna ruta. Du skickarn in den i rutan, ska få den att stanna och kör hela övningen. Var lite förutsägbar i denna övning och gå ut ur rutan från där du kom kanske.
Övningen är till att visa ens egna zoner också litegrann. Det är lätt att gå fram till hästen när den inte flyttar och då missar man hästens signalkänslighet. I övningen så ska du vara utanför rutan och hästen i den!
+Åttan. Den svåraste övningen. Ha två koner. Stå så att du med konerna bildar en triangel. Skicka iväg hästen Runt konerna. Övningen är också svår att förklara med ord och behövs bilder och rörelser för att förklara på ett förståeligt sätt. Men övningen innefattar att skicka iväg, flytta på bakdelen och de mesta ovanför. Det svåra är ju att inte missa konerna. Men som sagt, det behövs bilder.
De va allt. Fast ändå inte. Hehe. Det var en massa teori också! Men det blir någon annan dag. Hejs