Årsarbetet, och vad som kommer efter.

Tänk om!

Publicerad 2010-12-29 12:11:32 i Mål,




Tänk om man kunde dansa med hästar som han, vara så himla duktig, få hästen att lita på en så mycket!
(fixade länken, tack ylva!!)

:) :) :) :) :) :)

Publicerad 2010-12-25 17:36:52 i Allmänt,

Jaha, det var den julen. Fick en martingal och vinterridhandskar. Hur bra som helst med martingal. För ganska länge sen red jag alltid Snärten med martingal då jag inte var så där jätteduktig på att rida. Han går ofta med högt huvud när man rider ut och hoppar. Det är inte så att jag inte klarar av honom utan maritngal men ett litet hjälpmedel gör mycket så jag kan fokusera på annat! Så jag är sjukt nöjd med mina julklappar! Japps!

Eftersom det var julafton igår så tog jag en rejäl sovmorgon så det hanns inte med en ridtur men jag hängde upp knäckebröd och morötter i Snärtens box så han var nog rätt så nöjd ändå!

Idag red jag däremot och jag överlycklig att det var behaglig temperatur! Det gör mycket alltså!
Jag red barbacka och myste, frös inte ett dugg. Eftersom som Snärten är lite ur form kan jag inte galoppera och busa i snön, då kan han skada sig tror jag så vi skrittar och travar på vägarna. Det är mysigt ändå!
Han var pigg och glad och det var en vanlig dag idag också. Det vanliga helt enkelt. Jag orkade inte tänka så mycket NH idag utan tod allt som det kom och försökte göra det bästa ur situatuonen.
När jag skulle hämta Snärten tog jag in Naomi först,jag öppnade sedan båda dörrarna när jag skulle leda in honom i stallet. Han stog snällt på stallgången och vände inte bort huvudet så speciellt mycket när jag skulle borsta det. Jag brukar behöva hålla fast eller hålla emot så han inte vänder bort det men det behövdes knappt idag. Undrar varför?
Sen när jag skulle hoppa upp så gick han som vanligt så fort jag kommit upp, men jag stannade honom den här gången och han blev inte alldeles frustrerad utan stanna snällt. Vi har en bra början där iallafall!
Allting rulla på en enkelt eftersom jag gjorde allt så enkelt som möjligt, så vi inte hade några jobbiga hinder på vägen.

Jag har börjat skriva en lista på vad jag vill lära mig också. Lägger upp den sen jag är klar!
Jag har också hittat en bok jag kan skriva ner lite bra saker att tänka på när jag är med Snärten som är bra att ha och läsa på tex kvällen så jag memorerar saker jag läst och sett!

God Jul önskar Jag, Snärten och Darth Vader!

vanligt!

Publicerad 2010-12-23 18:56:40 i Allmänt,

Idag så var det en väldigt vanlig dag kan man säga. Det var väldigt kallt men jag hade bestämt mig att jag skulle bannemig rida ändå!
Allt var som vanligt;
Jag fick ta in naomi först för att få tag på Snärten, Snärten spronger igenom dörren, vänder bort huvudet när jag ska borsta det, går iväg så fort jag kommit upp på ryggen vid uppsittning, ja, det där vanliga!

Vi red ganska långt, till Holmsjön. Jag red barbacka och frös inte så mycket trots att det var så himla kallt. Jag hade klätt mig så pass mycket att det såg ut som att jag skulle behöva söka till biggest loser. Ungefär!
Snärten var då väldigt pigg och glad och allting kändes härligt. Han var supertaggad i både trav och galopp och relativt lugn i skritt. Jag tycker att ridturen var väldigt behaglig, han var aldrig jobbig utan bara otroligt härligt pigg! väldigt vanligt alltså!

Något jag tänkte på denna vanliga dag var det när vi skulle gå igenom dörren. Han har som sina stunder då han bara går igenom utan några tecken alls på att han är stressad eller så. Dessa ögonblick är då när jag inte gör någon större grej av det, är själv väldigt avslappnad och låtsas som ingenting.
Men idag provade jag att stanna upp honom i dörren och han blev genast stressad. Han tryckte på framåt trots att jag stog i vägen. jag prova att stanna upp honom och försöka få honom lugn men eftersom det är så himla kallt ute kan vi inte stå i dörren hela dagen för då fryser det inne i stallet. Så jag släppte mitt tryck bakåt och han flög rent utav ut genom dörren. Jag blev irriterad på mig själv att jag inte hantera situationen bättre.
Så nu sitter jag här och surar på att det är så himla kallt och man är så bunden. Går inte att göra ett skit.

Vi hoppas på lite varmare dagar och en skön Julafton imorgon! Yes!

Peace Sofia

Jullov!

Publicerad 2010-12-23 00:34:27 i Allmänt,

JA! Äntligen, jullov! Tid med Snärten! Underbart!
Dock ska det vara under 20 grader kallt alla dagar så det blir nog inte så mycket rida. Skulle haft ett ridhus..

Iallafall. Jag har inte lagt upp någon speciell plan på vad jag ska göra. Ta det lugnt, observera, umgås och mysa med Snärten ungefär.
Jag fick låna en film av min snälla handledare på skolan också så det blir nog att se den, läsa lite böcker och lägga upp mål för nästa år!

Snärten har inte blivit riden på tio dagar dock, jag håller på att bli galen! Vill rida NUUUU! Men får se hur vädret håller sig imorrn.


Det är inte lätt när det är kallt!
Peace Sofia

punkt punkt punkt punkt!

Publicerad 2010-12-23 00:11:59 i Mål,

Jag har fått ännu ett svar från en av alla underbara tjejer som hjälpt mig de senaste åren!
Den här kvinnan hjälpte inte bara mig utan även min syster också då syrran hade häst. Så hon var här varannan helg och tog hand om både Snärten och syrrans Hubbe. Tuff tjej!
Jag tror hon var hos oss ett år, jag har lite hjärnsläpp för stunden så jag kan ha fel men tiden rinner ju bara iväg!!
Hon trivdes mycket bra med hästarna då hon inte var jätte-erfaren med hästar, tror däremot att hon syftar på ridningen då jag tycker att hon klarade det galant med hästarna då hon var klok att ta det lungt och harmoniskt med hästarna! Denna kvinna är då vuxen så både jag och Fanny kunde lita på henne! Hästarna verkade även trivas väldigt bra med henne, som jag minns så var det inga större problem för henne.

Hon skriver såhär:

De saker som jag spontant kommer på med Snärten är:

-att gå ut genom stalldörren tyckte Snärten var lite obehagligt, speciellt om inte båda dörrarna var öppnade - känner sig trängd? En väldans fart ut genom dörren men lugnar sig direkt efteråt.

-oftast gick det jätte bra att ta in honom från hagen men ibland "gaddade" Hubbe och han ihop sig och ville helt enkelt inte alls komma:) Sprang istället fram och tillbaka när jag närmade mig. Tror egentligen att det var Hubbe som drog igång det hela eftersom att jag nästan aldrig kunde ta in honom först, han "gömde" sig helt enkelt bakom Snärten.

-han vill gärna gå iväg direkt efter man suttit upp, svårt att hinna justera stigbyglar mm.

-lite "stissig"/stressig när jag red ut med honom själv, tillsammans med Hubbe helt avslappnad.

-när jag red Hubbe och Snärten blev lämnad kvar själv i hagen blev han ganska stressad/uppjagad   - vill vara med sin flock!

-lite rädd om sitt huvud - vid borstning höjjer de jätte högt så det blir svårt att nå.

-vill gärna dra iväg före i grimskaftet tex när man leder in från hagen.

Mina tankar om detta:

Hon nämner även i mejlet att ju mer tid som gick desto mer trygg blev hon med Snärten och Snärten med henne. Det är faktiskt så att jag själv märker, även efter sex år tillsammans, att ju mer tid vi har tillsammans Snärten och jag, blir vi tryggare med varann. Detta är något som jag tycker är väldigt viktigt också!

Då angående hennes punkter så håller jag med på alla punkter. Vid uteritt så är Snärten oftast väldigt lugn och harmonisk med mig, om han inte är väldigt pigg för då blir han lätt fjantig, men det är som hon nämner, hon och Snärten kände ju inte varann till fullo och därför blir det lätt så att han blir lite stressad! Men det förekommer faktiskt ibland att han är stressad med mig och jag uppfattar det som att om vädret är stormigt eller om jag själv är stressad, ofokuserad osv så blir han lätt stressad. Han känner av en väldigt bra!

Och det med att han höjer huvudet så minns jag att när Snärten kom till oss så i början var han väldigt huvudskygg. Han är inte speciellt skygg nu men han vänder alltid bort huvudet då man ska borsta det eller tränsa honom.

Snärten är också väldigt sällskapssjuk. Han är så mycket "häst" då de urgamla instikterna som flockdjur verkligen träder fram så fort han blir ensam. Jag vet inte om instinkter går att träna bort men ska absolut kolla upp det eftersom det tyder på att han inte är helt trygg.

En sommarfet Snärten i hagen. Såhär kan det se ut när man försöker ta in honom, han springer inte till en, utan från en!!
En sommarfet Snärten. Såhär kan det se ut när man ska försöka ta in honom från hagen, han springer inte till en, utan ifrån en!!



Skitväder

Publicerad 2010-12-20 22:25:30 i Funderingar,

En riktigt gammal bild på mig och Snärten.

Idag kom jag på en rätt så uppenbar sak jag borde träna med Snärten.
 Pappa hade tagit fram vinterrisslan(släde) som vi tyvärr har sålt, men när jag såg den blev det bara så himla klart.

För några år sen så tänkte jag prova att köra Snärten med risslan. Det är då en mindre rissla, alltså en ponnyrissla rent av. Vi skaffade den när vi hade shettisar och körde med den väldigt mycket då.
Eftersom som Snärten gått på travet tänke jag att det borde ju gå hur som bra helt att spänna honom framför risslan. Men jag trodde fel.

Det var en vanlig vinterdag och jag och syrran hade tänkt att ta en tur med Snärten framför risslan. Allt hade gått bra. Snärten var snäll när jag sela, och när vi spände fast risslan. Allt gick bra, Snärten var som alltid när vi kör han, lite taggad och kanske stressad till och med.
När vi var klara så sa jag åt Fanny att om hon sätter sig i risslan med våran hund Tyra så skulle jag bara leda han en liten bit tills han hade vant sig med att ha risslan bakom sig. Fanny gick iväg och skulle kolla något, minns inte riktigt, men jag tänkte att jag börjar väl gå och så kommer hon efter då.

PANG sa det så hade Snärten klämt fast mig mot en vägg. Så fort han tog första steget blev Snärten rädd när de låga skaklarna tog mot hans ben, när det var ovanligt tungt (han är ju van med vagnar som är betydligt lättare)och det blev ett litet obehagligt ljud bakom honom också som han inte var van med.
Han blev riktigt rädd och smällde iväg sjukt fort. Jag hängde som en handske i tömmen och som tur var var det en vägg i vägen som stoppade Snärten och först då förstod jag vad som hände och kunde lugna ner Snärten. jag hade även den goda turen att föräldrarna var ute och kunde komma och hjälpa mig.
Med en tillbucklad bil, trasig sele, skrämd häst och chockad fia så blev det så att jag aldrig provat det igen. Vilket är jättesynd då det är väldigt mysigt att åka rissla men jag har varit väldigt rädd för att köra just Snärten efter att han blev så rädd. Jag har bara kört en gång med rockarden och då skena han iväg med mig, jag hade förvisso inte bra tömmar så jag hade ingen kontroll men jag har inte riktigt vågat ta tag i problemet då det är väldigt läskigt.

Men nu har jag en helt annan inställning och bestämt mig för att besegra min rädsla. När jag såg risslan idag så vart jag förvånad att jag inte tänkt på det en enda gång. Så synd då bara att vi har sålt den nu men jag kan ändå träna bort just det att Snärten är bakrädd. Träna han att bli lugn framför vagn, träna han att dra tunga, högljudda saker, träna min egna rädsla.
Med en pappa som bonde har vi även gamla skaklar jag träna han med, och en stor gammal hövagn, kanske något att sträva efter?
Okej, nu ska jag inte lägga för höga krav, men jag tror att med mod, tillit och vana så kan Snärten, och jag, så mycket mer än i dagsläget.

Jag vill bli harmonisk med min häst!

en punkt eller två.

Publicerad 2010-12-20 20:55:15 i Mål,

Jag har då som sagt frågat nåra tjejer som hjälpt/hjälper mig med Snärten ibland, om det är något som dom tycker kan vara bra att jobba med Snärten osv. Jag bad dom att säga vad dom tyckte i alla situationer, när dom rider, leder honom osv!

En tjej som var skötare bara ett litet tag skrev såhär:

-Allmänt om respekt för sin ledare, att han får mer respekt för dig
-Stå stilla vid uppsittning
-Longering (har var inte så bra på det haha)
-Arbete med galoppen
-Inte hugga efter maten då man ger den, utan att han ska vänta

Kommer inte på så mycket mer, men kommer ihåg att jag longerade honom och han sparkade och stegrade mot mig. Det är ju ett respektproblem!

Mina tankar om hennes punkter:
Den här tjejen red då som sagt inte Snärten någon längre tid utan jag tror det bara var knappt ett halvår. Så hon hann aldrig vänja sig med Snärten och "lära sig honom". Snärten gör ju så då att han testar alltid nya människor för att se var han har dom. Han testade mig säkert ett halvår eftersom jag då var så pass oerfaren och osäker. Jag behövde hjälp för att få han att göra som jag ville!

Jag håller med henne på alla punkter. Dock så vid longering så vet jag inte riktigt vad hon menar. Jag brukar aldrig longera utan då jag jobbar han på lina så tömkör jag honom då jag tycker det ger mer. Longering är ju såklart ett bra sätt om hästen bara behöver springa av sig lite och man själv inte kan eller har lust att rida. Jag har även funderat på att ta upp det och se hur jag kan utveckla Snärten i det.
Jag minns att jag provat någon gång för längesedan att longera Snärten och att det gick åt H-vete, men jag var då väldigt oerfaren och hade absolut ingen aning om vad jag höll på med.

Men det jag vet är att Snärten ALDRIG sparkar, stegrar, biter eller lägger ett arg öra mot en. Han har bitit mig en gång och det var för att jag ville att han skulle gå över något, minns inte vad, och han total vägra. Eftersom jag vet att man ska inte ge upp om man börjat med något, för då visar man en svag ledarsida och hästen får ingen tillit heller, så gjorde jag allt för att få över honom. Jag puttade, drog, locka och när det inte funka tog jag en pinne och peta han på rumpan för att driva honom framåt. Detta tyckte Snärten blev alldeles för obehagligt då jag försökte tvinga över honom denna läskiga sak och sen börjar jag peta honom med en pinne(han tycker för den delen väldigt illa om spön, speciellt långpiskor)! Så han sa ifrån och bet mig på armen. Jag var ju i total chock, han gör ju aldrig så, och insåg att det knepet inte riktigt funkade.

Det jag tror som hände då när Snärten sparkade och stegra mot denna dam är att hon inte visa Snärten tydligt vad hon ville att han skulle göra. Han förstod helt enkelt inte. Jag har som sagt aldrig tagit tag i att lära mig eller Snärten att longera och när man inte kan något så blir det lätt fel. Jag säger inte att den här tjejen är dålig med hästar eller på nått sätt oerfaren. Jag visste att hon ridit på ridskola och haft sommarhäst, vilket är en av kraven jag har hos dom som vill hjälpa mig med Snärten. Det är ju helt annars med en privathäst än att hålla på med en häst på ridskolan.
Jag var ju inte där när det hände men jag är ganska säker på att det gick fel och Snärten tyckte det var obehagligt, därför handlade han som han gjorde.
Men självklart ska jag longera han, nu på jullovet faktiskt, och se hur han är med mig.

Alla andra punkter håller jag med på till hundra procent och ska börja jobba nu bara allmänt det lilla jag kan bidra med.
Angående galoppen så är det så att Snärten tar väldigt dålig på skänkeln. Han kan vänster galopp väldigt fint och samlat men höger galopp är rena cirkusen. Snärten är nu väldigt ur form och har inte muskler för att kunna få en bra galopp. Det är ett mål också såklart som jag har, och som jag har haft i flera år!!


Snärten i en av hans finaste vänstergalopper på Vindelns Ridskola!

Snärten i vänster galopp!

20 grader!

Publicerad 2010-12-14 20:18:22 i Allmänt,

Idag blev det inge rida idag heller. När det är 20 grader kallt åstakommer man inget riktigt. Snärten är mycket stelare när det är kallt och jag förfryser mig. Det känns tråkigt eftersom jag var så taggad att rida under stjärnorna men jag är ändå lite nöjd idag efter att ha varit i stallet. För jag har fått jättetydliga tecken på vad jag behöver träna på och frågor!

När jag skulle ta in hästarna så gick jag in i hagen och började låta med vattenhinken, typ tömma hinken även om det bara är is, men det är mer för att verka intressant och spännande då det är större chans att hästarna kommer till en då man är lite spännande. "Man måste kolla vad hon håller på med egenltigen". Jag lät och skramla, prata lite och kolla på stjärnorna. Naomi (Snärtens stallkompis) började gå emot mig, men Snärten föser bort henne. Eller han föser inte bort henne utan närmar sig bara, ger henne några signaler, och Naomi vänder om.

Detta upprepas lite och under tiden har jag satt mig i vattenhinken i väntan på att någon av dom skulle komma fram till mig. Naomi går emot mig, tvärvänder då Snärten går bakom henne men han börjar gå mot mig. Jag blir som glad och berömmer han med rösten (det brukar inte funka sådär jättebra på hästar eftersom dom funkar bättre på eftergift, men det är roligare för hästen att komma till någon som är glad att se en!), jag stryker han över mulen och börjar försöka ta mig upp ur hinken, nu när jag har hela arslet som sitter fast, och då smiter Snärten och jag ser på han att nu har det blivit en lek och han tycker det är jätteroligt att jävlas med mig. Jag kryper ner i hinken igen och börjar skåda stjärnorna.

Jag har insett att det är ingen poäng att försöka att ta tag i dom då Snärten jagar runt Naomi i hagen då hon tappert försöker komma till mig. Jag märker att Snärten är ledaren i denna lilla lilla flock. Så jag väntar ut dom. När jag inte skådar stjärnor så ser jag hur Snärten gör för att få Naomi att vända om. I hagen har vi en foderhäck som Snärten jagar Naomi runt och när hon kommer till den del av foderhäcken som är mot mig så kommer hon på vänster sida (sett från mitt håll) men då är Snärten snabb att komma på hennes högra sida och han behöver bara visa sig bakom henne, vara lite precis bakom hennes rumpa för att hon ska vända.
Det som behövs för att hästen ska flytta dit man behöver man bara stå i rätt "linje" för att den ska flytta? Jag kan ha fel med jag är ganska säker på att man använder denna teknik när man tömkör hästen. Man kan göra dressyrrörelser som man gör när man rider, när man tömkör och för att tex få hästen att flytta åt höger står man i precis rätt position på hästens vänstra sida och hästen ska flytta åt höger. Ens position ska vara som en "flyttande" skänkel.
Jag kan ha väldigt fel angående tömkörningen men efter att ha sett Snärtens handling så började jag fundera om detta är något man kanske använder i NH?
Nu inser jag hur lite jag egentligen kan om hästar. Dom har ett helt annat kroppsspråk! Jag ska se om jag hittar några bra böcker om just hästens beteende, även fråga min handledare!

När hästarna sedan äntligen kommer till mig märker jag att dom är väldigt taggade på att komma in, speciellt Naomi. Jag brukar vara lite dum och ta båda hästarna samtidigt när jag ska ta in dom i stallet. Detta är väldigt smidigt däremot då båda hästarna har en tendens att börja springa i hagen då han/hon blir ensam.
Så med en häst i vardera hand gå vi mot stallet, båda småspringer och fjantar sig. Jag markerar med båda och rycker i grimskaftet för att dom ska gå där jag vill ha dom. Varför beter dom sig så? Vad måste jag göra för att dom ska vara uppmärksamma på mig?

Jag har mycket frågor i skallen helt enkelt.

Peace Sofia

Lucia!

Publicerad 2010-12-13 18:53:59 i Allmänt,

Jag har tyvärr inte hunnit med Snärten någonting i överhuvudtaget idag. Inte ens en liten klapp men ibland så måste jag prioritera skolan före även om Snärten nu ingår i min kursplan, men men.
Men jag har funderat lite idag och kommit fram till att jag måste börja med min lista för mål jag vill ha under det här arbetet. För jag kommer på saker varje dag men glömmer det sen när jag har papper och penna framför mig.
Inte mer än så. tråkigt. jag vill så gärna komma igång nu alltså!!

peace Sofia

Sol hela dagen.

Publicerad 2010-12-12 16:16:28 i Vanlig rid-dag,

Idag så hade jag mycket tid att umgås med Snärten. Jag försökte hela tiden tänka NH när jag pysslade, men jag jobbade inte med honom så direkt utan iakttog mer och skådade. Ända från det att jag tog in han från hagen till att jag släppte ut han igen!

Snärten har ett beteende som irriterar mig (eftersom det kommit på senare år) att han gärna går iväg, ibland till och med springer iväg när jag ska hämta in han från hagen. På vintern när han står i mindre hage är problemet ganska lindrigt men det förekommer ju och det är som smådrygt när han inte kommer på en gång utan ska gå omkring, jävlas lite och gå iväg. Jag får ju tag i han ganska snabbt jämfört med sommarn då det kan ta timmar för att han springer som en idiot och jag blir irriterad och hoppas att kunna jaga in han i ett hörn för att sedan lura och ta han. Men jag har ju som tur insett hur himla jättefel av mig det är eftersom hästen är ett flyktdjur och när jag tränger in han i ett hörn handlar jag som ett rovdjur som vill äta honom, när jag egentligen ska vara en ledare för honom.

Men idag, denna kalla mysiga vinterdag, så hade jag med mig morötter eftersom vi båda är vana att rida tidigast ca 16.45 på vardagarna, (då kommer han alltid väldigt fort eftersom det är middagsdags då, tror han, ehhe) så det fanns chanser att han inte skulle vilja samarbeta och gå iväg istället för till mig. Men innan jag ens börjat prassla med morotspåsen så hade han tagit några steg emot mig och kollat nyfiket,så för att inte förlora det så var jag snabb med att prassla med påsen och han kom till mig självmant och fick en morot. Hur ska jag göra för att han ska komma till mig utan godis i fickan?

Sedan så på stallgången gjorde han inte så mycket märkvärdiga saker. Jag vill egentligen kunna ha honom lös på stallgången(vilket jag också kommer att jobba med under året) men han blir som lite stressad och supernyfiken på allt och vill inte riktigt stå stilla. Så han fick stå bunden. Han var lugn, lite fundersam på att vi skulle rida mitt på förmiddagen(det var väldigt längesen vi gjorde det så jag själv visste inte riktigt hur det här skulle gå) och sket på stallgången vilket han aldrig aldrig gör, bara när han är nervös. Varför detta? Är det för att vi skulle ut på dagen? Var det jag? Var det för att stallkompisen stog i boxen medan? Något att fundera på eller kolla med min handledare.
Sedan när jag borstade och sadla, tränsa var det inte så mycket. Han kollar ganska ofta bakåt när jag ska borsta huvudet(jag brukar spänna loss grimman när jag borstar huvuder för att jag tycker att man kommer lättare åt då) men jag vet inte ännu om det är en fråga att ta upp. Det blir ju lätt lite jobbigt när han vänder bort huvudet när man försöker borsta det. Men jag får ha det i bakhuvudet och ta upp det igen när jag studerat mer.
När jag skulle sitta upp gjorde han som vanligt att han börjar gå så fort jag kommit upp i sadeln. Det är nog en jätteenkel sak att träna upp. Det känns inte lika stort och aktuellt som tex hagproblemet, men jag tror att jag kan säkert se en förändring där.

Själva ridturen var behaglig trots kylan. Han var pigg och glad men så fort det kom till att arbeta blev han "lat i skallen" och tramsa gärna bort sig när jag tex ville få ner han på tygeln. Men det blev bara skritt och trav mer för konditionens skull och han jobba väl på bra ändå tycker jag. Lite mer engagemang från hans sida men med dagens väder tycker jag att det får väl vara för den här gången.
När vi kom hem efter ca en 45minuters ridtur var han svettig så jag blev tvungen att ta på han svettäcke även om ha hatar det.
När jag skulle leda ut han ur stallet så var jag dum nog att inte öppna båda dörrarna, och eftersom Snärten inte gillar trånga utrymmen så kuta han ur stallet. Jag har ju lärt mig att gå åt sidan när vi går igenom dörrar så jag blir ju inte skadad eller rädd men när det gäller någon annan kan det lätt bli farligt då Snärten får upp en sån fart att han lätt skulle kunna mata ner en. Så det blir fram med Repgrimman och jobba bort det senare. Det är något jag vill dokumentera med antingen film eller bild. Får se! Detta problem står även på min egna lista, som jag nämnt tidigare, om Snärtens problem/beteenden som jag vill jobba bort!

Jag har ju som sagt fram till Nyår att komma på mål jag vill ha med mig själv och Snärten så jag har ju inte riktigt den där "NH-andan" när jag är ute i stallet men jag försöker tänka på det och uppfatta alla Snärtens signaler.

Snärten för några sommrar sedan!


Peace Sofia

Mer om mig och Snärten.

Publicerad 2010-12-11 22:28:56 i Allmänt,

Med mitt årsarbete har jag egentligen ingen klar bild om exakt vad jag ska lära mig, eller min häst. Men det kommer mer och mer. Jag har tex bett de som är "skötare" på Snärten om att skriva en lista på vad dom tycker jag borde träna med honom, vad han har för beteenden osv. Sen om de nu är snälla och tar sig tid och gör en lista så kommer jag själv sätta mig ner och skriva en lista. mer om det sen.

Sen så måste jag själv skriva en lista om mig! Fundera på vad jag vill lära mig, vad jag gör fel, när jag gör fel och läsa mycket om hästens beteende och om NH såklart.  mer om det senare också!

Men jag har alltid haft ett brinnande intresse för djur, speciellt för hästar. Jag vill veta mer om hästen, förstå den och utveckla en samhörighet med hästen. Så efter nyår hoppas jag att jag har mål jag kan presentera för min handledare. Jag vill som "lära känna mig själv" i detta projekt också. Se vad jag kan utveckla för mig som sedan kan påverka hästen bra osv.
Min tanke är att jag ska skriva en liten rad varje dag om vad jag har gjort med Snärten. Vad jag har utvecklat och inte utvecklat. Ja allt helt enkelt. Skriva om allt. Tex då jag är hos min handledare kommer jag alltid försöka föra anteckningar på allt gör och när jag jobabr enskilt så för jag anteckningar här. Vill även försöka dokumentera med bilder. Jag har inte bestämt hur jag ska presentera arbetet sen på skolan om det blir med film eller så. Jag får fundera på det helt enkelt!

Men min häst då. Han fullständiga namn är Kuba Snärten och han är iår 12 år och en avdankad travare. Jag delar han med min mamma men jag har som "vårdnaden" om honom då hon har travhästar och jag får rida Snärten och ha han som en egen häst. Han är en kraftig Nordsvensk och hans ras ser jag som en fördel i det här då jag själv tycker att nordsvenskar har en helt annan personlighet, ett annat sinne och en energi att skåda!
Snärten är en glad och pigg häst men när det kommer till att jobba blir han "lat i skallen" och vill gärna komma undan de jobbiga delarna. Han kan om man är bestämd men det tar tid, tid till att få han att dansa.

Snärten är väldigt trevlig att ha att göra med. Dock är han lite nochalant och har inte fokus på mig som människa. Han testar en gärna och man måste visa en extremt stark ledarsida för att han ska lyssna. Man måste verkligen visa vem som bestämmer!

Ju mer dagar som går och ju mer jag skriver kommer det komma fram allt som jag behöver själv träna på och hästen. Vad som är fel och rätt, vad som måste utvecklas osv osv. Listan kan bli lång. Jag hoppas även att den blir längre. För jag tror att ju mer tid jag lägger ner på hästen, desto mer kommer jag se, och i mina anteckningar och dokumentationer kommer jag kunna se utvecklingar, se tillbaka, läsa igen och nöta. Jag vill nöta. Jag vill det här och jag är så sjukt taggad.

Jag kommer faktiskt inte bara skriva om NH, utan även om Snärtens utveckling fysiskt när vi rider. För där kommer det säkert också ske utveckling.

JAH. Nu taggar vi.

Årsarbete!

Publicerad 2010-12-11 22:06:58 i Allmänt,

Nu är det såhär.
Ett årsarbete ligger nu framför mig i ett år. Jag har valt att lära mig NH, Natural Horsemanship. Jag ska gå kurser och förhoppningsvis praktisera hos Yvonne Larsson som har med sin familj hästgården Sörgården. Hon har kurser och utbildar både hemma på sin och på din gård med allt från problemhästar till dom som bara vill lära sig NH, som jag. Yvonne ska även vara min handledare. När jag inte ska vara hos Yvonne så ska jag jobba självständigt med min Nordsvensk Snärten. Han är 12 år och lätt att ha och göra med.

NH är då:

Natural Horsemanship, Natural HorseTraining även kallat NH-träning eller Naturlig Hästträning är en filosofi där man skapar ett språk med hästen- en dialog. Det är ett förhållningssätt man har tillsammans med hästar som grundar sig på förståelse, känsla och hästpsykologi. Man ser allt från hästens synvinkel och kommunikationen byggs upp av förtroende, ledarskap och ömsesidig respekt. Man anvönder inte någon form av tvång eller straff, utan lär hästen det man vill på ett naturligt och förståeligt sätt för den.

Natural Horsemanship är inget man gör istället för en viss hästsport, det är bara ett annat sätt. Det är ett mycket roligare, säkrare och framgångsrikare sätt som ger följsamma, trygga och harmoniska hästar. Principerna är detsamma oavsett vilket mål man har eller vilken riddisciplin man utövar.

När du fått en kommunikation med hästens sinne och har lärt dig förstå hur en häst tänker och hur du läser den och kommunicerar med den, kan du få hästen att göra nästan vad som helst. Då behövs varken grimskaft, träns eller tyglar.

Text lånad av Anneli Westlund, www.naturalhorsemanship.se

Peace Sofia

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela